Slijtage en verlies: wat gebeu..
23.04.25 Het verenkleed van iedere vogel is prachtig, maar het kost veel energie om het in goe..
Door
Arda van der Lee
STORK
Arda van der Lee, STORK | donderdag 14 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 280x
Eerst proberen ze een bestaand nest te veroveren. Spotten ze een leeg nest, dan landen ze snel en pikken wat aan het nestmateriaal alsof ze er thuishoren. Maar helaas voor hen, binnen de kortste keren komen de rechtmatige eigenaren met een duikvlucht naar beneden en de vreemde vogel moet wijken. Soms vliegt hij of zij in de dagen erna nog een verkennend rondje, maar behalve tot veel geklepper bij de eigenaren leidt dit tot niets.
Er zit niets anders op dan zelf een nest te bouwen. Vaak wordt daarvoor een hoge, gesnoeide (gekandelaberde) boom gekozen. Bovenin, in een vork van een paar takken, wordt een tak gelegd. En nog en nog een, net zolang totdat er een basis van een nest is ontstaan. De takken worden door de oudervogels in de buurt op de grond gezocht, naar boven gevlogen en vervolgens tussen de andere takken gestoken. Het is een wonder dat ze een redelijk stevig nest weten te bouwen met die lange snavels. Het nest op de foto boven dit verhaal is binnen een week gebouwd!
Soms proberen beide vogels samen een tak in het nest te steken. Als het mensen waren zou je ze horen zeggen: "die tak kan wel hier, nee joh, hier is beter, laat mij nou even proberen, geef nou aan mij, ik kan dat handiger." Zo tutten ze wat aan.
En door dat getut gaat het soms ook mis, steekt er tak uit, hangt naar beneden of valt op de grond. Het lijkt een rommeltje, maar langzamer zeker ontstaat er toch een stevig bouwsel, een mooie basis.
Ik zelf heb het geluk ook een bewoond nest in de tuin te hebben,niet in een boom, maar heel klassiek op een paal. Daarom zal ik de beelden van 'mijn' nest soms gebruiken bij mijn blog.
STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK
23.04.25 Het verenkleed van iedere vogel is prachtig, maar het kost veel energie om het in goe..
23.04.25 Al sinds 2007 kunnen we via de Beleef de Lente-camera’s smullen van unieke, spectacul..
23.04.25 Het legsel van de kerkuilen is met vijf eieren nu compleet. Gezien het voedselaanbod ..
Meld je aan voor Vogelnieuws en ontvang nieuws, inspiratie en tips over vogels. En blijf op de hoogte van beschermingsprojecten en evenementen.
Meld je aan