Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
foto Arda van der Lee

Door Arda van der Lee
STORK

Takken vlechten is een kunst

Arda van der Lee, STORK | donderdag 14 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 62x

De laatste ooievaars zijn wel terug na de winter. De nesten zijn bezet, vaak door één of twee vaste bewoners. Ze klepperen, paren, verdedigen hun plek en maken het nest klaar voor de eieren. Jonge ooievaars, vaak nog niet in het gelukkige bezit van een nest, zijn druk op zoek naar een mooie plek.
foto Arda van der Lee

Eerst proberen ze een bestaand nest te veroveren. Spotten ze een leeg nest, dan landen ze snel en pikken wat aan het nestmateriaal alsof ze er thuishoren. Maar helaas voor hen, binnen de kortste keren komen de rechtmatige eigenaren met een duikvlucht naar beneden en de vreemde vogel moet wijken. Soms vliegt hij of zij in de dagen erna nog een verkennend rondje, maar behalve tot veel geklepper bij de eigenaren leidt dit tot niets.

Bouwen bovenin een boom

Er zit niets anders op dan zelf een nest te bouwen. Vaak wordt daarvoor een hoge, gesnoeide (gekandelaberde) boom gekozen. Bovenin, in een vork van een paar takken, wordt een tak gelegd. En nog en nog een, net zolang totdat er een basis van een nest is ontstaan. De takken worden door de oudervogels in de buurt op de grond gezocht, naar boven gevlogen en vervolgens tussen de andere takken gestoken. Het is een wonder dat ze een redelijk stevig nest weten te bouwen met die lange snavels. Het nest op de foto boven dit verhaal is binnen een week gebouwd!

Samen tutten

Soms proberen beide vogels samen een tak in het nest te steken. Als het mensen waren zou je ze horen zeggen: "die tak kan wel hier, nee joh, hier is beter, laat mij nou even proberen, geef nou aan mij, ik kan dat handiger." Zo tutten ze wat aan.

Rommeltje

En door dat getut gaat het soms ook mis, steekt er tak uit, hangt naar beneden of valt op de grond. Het lijkt een rommeltje, maar langzamer zeker ontstaat er toch een stevig bouwsel, een mooie basis.

Ik zelf heb het geluk ook een bewoond nest in de tuin te hebben,niet in een boom, maar heel klassiek op een paal. Daarom zal ik de beelden van 'mijn' nest soms gebruiken bij mijn blog.

foto Arda van der Lee

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs