Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

StoÏcEIns

Linda Persoon | vrijdag 12 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 770x

Donderdag was daar dan toch het lang gehoopte moment. Een ei in een derde legsel! Het clubhuis was in extase, Team Merel in jubelstemming en vader en moeder Merel keken elkaar nog eens verliefd aan. Het ei zelf maakt zich niet zo druk en blijft stoïcijns liggen. Wat gebeurt er eigenlijk daar binnen?

In een eerder blog heb ik geschreven hoe de ontwikkeling begint bij de kiemschijf, dat is een plekje op de dooier. Van hieruit ontwikkelt zich het kleine embryo. Al voor het ei gelegd is, heeft al de eerste celdeling plaatsgevonden. Elke groepje cellen heeft zijn eigen taak in het ontwikkelingsproces.

In rap tempo

Op de eerste dag zullen al de eerste beginselen van de belangrijkste onderdelen zoals zenuwstelsel, wervels en spijsvertering klaar zijn. In de dagen daarna vormen zich in rap tempo onder andere de vleugels, benen en oren. De snavel met daarop de eitand is dan ook al gevormd. En op ongeveer de derde dag van het broeden gaat het hartje in het ei al kloppen! De eerste dagen in het ei worden dus vooral besteed aan het bouwen van een klein vogeltje. Daarna is het vooral groeien en groeien. De laatste dagen voor het uitkomen teert de dooierzak, waar het kuiken al die tijd zijn voeding uit krijgt, in en wordt opgenomen door het lichaam. Na een dag of 14 past het merelkuiken niet meer in het ei en is klaar om geboren te worden.

Mama helpt een handje

Er wordt dus hard gewerkt in zo’n ei. Mevrouw Merel helpt haar kuikentjes-in-wording door de eitjes lekker warm te houden en regelmatig te keren. Dat keren zorgt voor een goede verdeling van de warmte en voor een goede verdeling van de vloeistoffen in het ei, waardoor de voedingsstoffen zich goed kunnen verspreiden. Al met al dus een heel kunstig proces. Maar het ei maakt zich niet druk en met een ervaren moeder als onze dame komt het vast weer helemaal goed. Op naar het volgende ei!

Ontwikkeling in een ei. Bron: eierenschouwen.nl

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs