Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Stipt

Wim van Nee, STORK | zaterdag 30 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 325x

Ze zijn er, de eerste twee jongen, misschien op dit moment zelfs al drie. In mijn weblog van 27 maart had ik al even met jullie vooruit geteld tot 29 april. Wat zijn ooievaars soms toch voorspelbaar.

Aan de bak

Behalve dan, dat deze eerste twee overdag zijn uitgebroken, terwijl dat de laatste jaren steeds ’s nachts gebeurde. Misschien toch een onregelmatigheidje, net als het tweede ei dat een dag langer op zich heeft laten wachten. Er is ook een voordeel. Eindelijk hebben we kunnen zien hoe dat gaat, dat uitkomen.  Jan-Willem heeft er twee geweldige clipjes van gemaakt.
De kleinen moeten direct aan de bak, want eten moeten ze zelf oppakken. Geen gevoer in de snavel, gelijk zelf doen. Dit is de eerste test. Wie niet goed meedoet, gaat het lastig krijgen. Een beetje mededogen is er niet bij, het is ieder voor zich.

Elburg

En zo spelen zich op veel nesten op dit moment dezelfde vertederende taferelen af en wordt dezelfde strijd gestreden. Daar zat ik aan te denken toen we vandaag (29 april) in het mooie vestingstadje Elburg waren. Binnen de vesting zijn twee ooievaarsnesten te vinden op historische gebouwen. De éne weet u misschien nog. Op 9 april liet ik u een stukje uit het nieuws zien van een nest dat van een dak was afgestormd en op een auto terecht was gekomen. Nu ligt er weer een klein nest op dezelfde plek en wordt er keurig gebroed.
Op het nest op het dak van het voormalige 15e eeuwse Agnietenklooster woont al jaren een paar ooievaars.  We hebben er even bij staan kijken en het leek er sterk op, dat er al jongen in het nest zijn. Onwillekeurig dwaalden onze ogen naar beneden. Daar is een deur met de tekst: Ingang trouwzaal. Jaren geleden zijn wij door deze deur ongeringd naar binnen gegaan, om er even later geringd weer door naar buiten te komen…
Voor onze Gennepse jongen duurt het nog een week of vijf voordat ze aan ringen toe zijn.

Wim van Nee
Annemieke Enters
STORK


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs