Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Roots

Wim van Nee, STORK | vrijdag 5 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 995x

De natuur is ontwaakt en de ooievaars broeden. Dat geeft de tijd om je te verwonderen over die dingen waar je niet altijd bij stil staat. Zo heeft Arda in haar blog al uitgelegd hoe het zit met de vlekken en kleuren op eieren van veel vogels. Geweldig toch?

Spanje

En wat denkt u van het volgende. Onze ooievaars trekken via Frankrijk naar Spanje en een deel gaat verder naar West-Afrika. Ze komen dus door Spanje of ze overwinteren er. Nu broeden er in Spanje veel meer ooievaars dan in Nederland. Kennelijk zijn de omstandigheden daar prima voor ooievaars. Als onze ooievaars de terugreis aanvaarden dan komen ze weer door Spanje. Maar als dat land nu zo geschikt is, waarom vliegen ze dan toch door naar Nederland? Het zou toch veel slimmer zijn om daar te blijven?
Het scheelt een flink stuk reizen, met alle voordelen vandien. Minder risico, lekker weer…

 

Roots

Het heeft alles te maken met aanpassing. Ooievaars die in Nederland opgroeien, redden zich het beste in de Nederlandse situatie. Daar zijn ze opgegroeid en die omgeving hebben ze in hun eerste levensmaanden leren kennen. Spaanse ooievaars zijn om dezelfde reden beter aangepast aan de Spaanse omstandigheden.
Kleine verschillen in gedrag en aanpassingsvermogen bepalen of een jong blijft leven of afvalt. Wie zich het best aanpast maakt de meeste kans op overleving. Daarom hebben ooievaars de beste kansen als ze terug gaan naar hun roots, de plek waar ze zijn opgegroeid. Spaanse ooievaars dus weer naar Spanje en Nederlandse ooievaars naar Nederland.

 

Darwin

In bepaalde gevallen kan het zelfs leiden tot genetische verschillen. Darwin ontdekte dat tijdens zijn vermaarde reis met The Beagle. Diersoorten die geïsoleerd raken op een eiland, lijken zich aan te passen aan het leven op dat eiland. Eigenlijk moet je zeggen, dat alleen die jongen overleven, die het best aangepast zijn voor het leven op dat specifieke eiland. Over meerdere generaties blijven alleen de best aangepaste dieren over. Zo kan zich een soort ontwikkelen die steeds meer verschilt van het oorspronkelijke dier. Een ondersoort of zelfs een nieuwe soort is ontstaan.

 

Bij ooievaars loopt het zo’n vaart niet. Er is geen sprake van isolatie van een deel van de populatie en er zijn geen genetische verschillen tussen Nederlandse en Spaanse ooievaars. Het zijn op zijn hoogst kleine verschillen in gedrag, die worden bepaald door de verschillende omstandigheden.

Intussen voltrekt zich onder ooievaars en ooiemoers veren een klein wonder.
Nog een maandje ...


Wim van Nee
STORK

 

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs