Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

(Paas)eieren

Arda van der Lee, STORK | donderdag 9 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 774x

Pasen is een geschikt moment om het eens over eieren te hebben. We hebben de eieren in het nest goed kunnen bekijken en dan valt op dat ze eigenlijk klein zijn. Als je ze vergelijkt met een kippenei zijn ze niet zo heel veel groter, terwijl een ooievaar wel veel groter is dan een kip.

Waarom zijn de eieren van ooievaars eigenlijk best wel klein?
Dat heeft te maken met de kuikens die eruit kruipen: van een kip gaan de kuikens direct na het uitkomen al rondscharrelen, op zoek naar eten. Net als bij eenden, zwanen en weidevogels noemen we die kuikens nestvlieders.

Hulpeloos

Ooievaarskuikens zijn nog vrij hulpeloos als ze uit hun ei kruipen, ze hebben zich in hun ei minder ver ontwikkeld. En dus hoeft hun ei minder voedsel te bevatten en minder groot te zijn. Voor de ouders betekent dat wel dat ze veel langer voor de jongen moeten zorgen. Voordat ooievaarskuuks eindelijk zelf voedsel gaan zoeken, zijn ze zeker 2 maanden oud.

Nestblijvers

Kuikens die door hun ouders verzorgd moeten worden, noemen we nestblijvers. Ooievaarskuikens hebben nog wel veren als ze uit het ei komen, sommige kuikens zijn zelfs helemaal kaal. Denk maar aan mezen, merels of duiven.

Foto Wim van Nee

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs