Geen anonieme uilskuikens meer
25.04.25 Afgelopen woensdag was het zover! De 3 kuikens zijn geringd. Vele van jullie hebben m..
Door
Arda van der Lee
STORK
Arda van der Lee, STORK | donderdag 9 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 849x
Waarom zijn de eieren van ooievaars eigenlijk best wel klein?
Dat heeft te maken met de kuikens die eruit kruipen: van een kip gaan de kuikens direct na het uitkomen al rondscharrelen, op zoek naar eten. Net als bij eenden, zwanen en weidevogels noemen we die kuikens nestvlieders.
Ooievaarskuikens zijn nog vrij hulpeloos als ze uit hun ei kruipen, ze hebben zich in hun ei minder ver ontwikkeld. En dus hoeft hun ei minder voedsel te bevatten en minder groot te zijn. Voor de ouders betekent dat wel dat ze veel langer voor de jongen moeten zorgen. Voordat ooievaarskuuks eindelijk zelf voedsel gaan zoeken, zijn ze zeker 2 maanden oud.
Kuikens die door hun ouders verzorgd moeten worden, noemen we nestblijvers. Ooievaarskuikens hebben nog wel veren als ze uit het ei komen, sommige kuikens zijn zelfs helemaal kaal. Denk maar aan mezen, merels of duiven.
STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK
25.04.25 Afgelopen woensdag was het zover! De 3 kuikens zijn geringd. Vele van jullie hebben m..
25.04.25 Op vrijdagochtend ligt E1 al weer bijna 19 dagen in de nestkast. En hoewel er aan de ..
24.04.25 Eerder gaf Linda in een blog al aan dat woelmuizen en dan met name de veldmuis een b..
Meld je aan voor Vogelnieuws en ontvang nieuws, inspiratie en tips over vogels. En blijf op de hoogte van beschermingsprojecten en evenementen.
Meld je aan