Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Orde

Roos Tol | dinsdag 23 juli 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1151x

Pikorde. Rangorde. Daar wilde ik het graag over gaan hebben. Ja, juist nu, ondanks de moordende hitte. De meeste vogels zijn waarschijnlijk een flauwte nabij, en anders wij wel, dus veel noodzaak tot orde lijkt er eigenlijk niet te zijn. We wachten met ons allen, mens en dier, op wat verkoeling.

Bovendien is er al heel mooi geschreven over rangorde of pikorde, hier op de website. Toch begin ik er ook nog eens over.

Bij kippen kan de pikorde behoorlijk bloederig vastgesteld worden; zet één nieuwe kip bij een bestaand toompje en het arme beest overleeft het misschien niet eens. Daarom altijd minstens twéé nieuwe hennen toevoegen aan een bestaand toom.


Mensen zijn meer kip dan kauw

Stel je hebt vijf hennen.
De hoogste in rang mag de vier andere be-pikken. De tweede mag er drie, de derde twee, de tweede een en de laatste moet heel hard kunnen rennen.
Bij mensen werkt het ook wel zo een beetje. “Omlaag schoppen om hogerop te komen” is in “kantoortuinen” geen onbekend verschijnsel. Eigen eten eerst. Eigen ik voorop.
Uit het prachtige boek van Achilles Cools over de kauw leerde ik iets heel verrassends. Onder kauwen (dus waarschijnlijk ook onder andere kraaiachtigen) bestaat een zeer sterke rangorde. Je moet van goede veren komen om de baas van de kolonie te mogen zijn.
Maar die overste word je niet door geweld of dreiging toe te passen. Die overste word je door een goede leider te zijn die (he, wat een gek idee) voor alle groepsgenoten zorgt, de kleine, de grote, de jonge en de oude.


Liever gewoon

Ook bij vogels heb je de buitenbeentjes, uitvallers, mafkezen, afwijkende gevallen. In de natuur is “afwijken” meestal geen goed idee. Als je niet wordt aangevallen omdat je afwijkt, dan nog heb je het doorgaans niet bepaald gemakkelijk.
Wat Cools beschrijft bij de kauwen, ontroerde mij zeer. Als ondergeschikte kauwen ten onrechte – “omdat het kan” – worden aangevallen door net iets hogere, maar lager dan de hoogstgeplaatste, dan komt de leidende kauw op voor de laagst geplaatste!


Samen met z’n allen

Wij zien hier op de voedertafel elke dag de rangorde in werking. Groot gaat voor klein, klein gaat voor kleiner en nog kleiner wordt opgevreten.
Zo is de orde. Iedereen weet waar ie aan toe is.
Soms denk ik dat het een goed idee is als wij mensen meer als kauwen zouden leven.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs