Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Foto Andre Eijkenaar

Door Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland

Kriebels

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | maandag 2 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 332x

De meeste ringers kennen ze wel. Die platte groene vliegen die tijdens het ringen van een vogel even tussen de veren tevoorschijn komen, om net zo snel weer weg te kruipen. Of erger, tussen de haren of kleren van de ringer te kruipen.....
Foto André Eijkenaar gastheer Boerenzwaluw

Luisvliegen, irritant of interessant?

Door hun bizarre, bijna griezelige uiterlijk en de parasitaire
levenswijze zijn luisvliegen zeker geen populaire insectengroep. Maar
wanneer men zich verdiept in de ecologie van deze uiterst gespecialiseerde vliegen, zal blijken dat ze ook hun interessante kanten hebben.

Luisvliegen en hun levenswijze

De Nederlandse naam luisvlieg is een verzamelnaam voor twee verschillende families van parasitaire vliegen, namelijk de Hipposcidae en de Nycteribiidae. Vliegen uit de familie Hippoboscidae zijn 5 tot 10 mm lang en worden op zowel vogels als op zoogdieren gevonden.
Een aantal soorten luisvliegen zijn zeer sterk gespecialiseerde bloedzuigers die slechts één gastheer gebruiken, terwijl er ook soorten zijn die op een hele reeks gastheren voorkomen.

Luisvliegen hebben een sterk afgeplat lichaam zodat ze gemakkelijk
door de veren of vacht van de gastheer kunnen glijden. Dit wordt verder vergemakkelijkt door het ontbreken van vele uitsteeksels dankzij de ingezonken kop en voelsprieten en de als een spiraalveer in de kop opgeborgen steeksnuit. De poten van luisvliegen bezitten sterk gekromde klauwtjes, waarmee ze zich gemakkelijk aan haren of veren kunnen vasthouden. Ze kunnen zeer snel lopen, waardoor het moeilijk is ze te vangen. Daarnaast bewegen ze zich niet alleen in voorwaartse richting,maar ook zijwaarts en achterwaarts waardoor ze wel wat weg hebben van miniatuurkrabben.De vogelluisvliegen hebben allen vleugels.

Ornithomyia avicularia is de minst gespecialiseerde luisvliegsoort en komt op allerlei soorten vogels voor, zoals zangvogels, duiven, roofvogels, uilen en spechten. Poppen worden afgezet in nesten en komen dus regelmatig voor in uilenkasten.

De Stichting Kerkuilen Werkgroep Nederland heeft vorig jaar een document opgesteld voor kerkuilenbeschermers hoe zij het beste zichzelf  kunnen beschermen tegen allerlei ziekteverwekkers en het inademen van stof tijdens het schoonmaken van een kerkuilenkast. Dit naar aanleiding van signalen van controleurs en of ringers dat je er erg ziek van kan worden en zelfs op de IC kan belanden.

Flits update

In mei leggen alle vogels een ei...vrouw kerkuil liet gisteravond rond 21:50 zien dat het vijfde ei een feit is!

 

 

Foto André Eijkenaar

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs