Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Nieuw leven, gerommel en nachtelijk bezoek!

Andries Dijkstra | donderdag 2 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 806x

Bij het zeearend paar ‘Drie Kilometer Verderop’ lijkt rond 18 maart 2020 het eerste en/of tevens enige ei te zijn gelegd. Het nest was veelvuldig bezet of anders gezegd, de zeearend-dame zat “stijf op haar horst”. Dus … het aftellen kan beginnen!
Het zeearend paar, speurend naar voedsel in de polder.

Om en nabij de 24ste van april kan een eerste zeearend jong uit het ei kruipen. Of er daarna nog een 2e of zelfs 3e jong het levenslicht gaat zien? Geduld is een schone zaak, dat weten we later. Aan voedsel in ieder geval geen gebrek.
De rondom de nestlocatie gelegen en inmiddels drooggevallen zomerpolder, lijkt voor het zeearend paar een welgevulde voorraadkast te worden. Volop heerlijk malse jonge ganzen en allerlei eenden onder “klauwbereik”.

Waarom geen ‘moerasarend’?
Anders dan de naam doet vermoeden, zijn het de grote zoetwater- en moerasgebieden waar de zeearend zich het liefst vestigt om voor nageslacht te zorgen. ‘Moerasarend’ had dan ook een goede naam kunnen zijn.
Ze jagen niet alleen vanuit een glijvlucht met verrassend snelle wendingen, maar speuren ook graag vanaf een wat hoger gelegen zitplaats naar watervogels of kleine(re) zoogdieren. Het zijn zeker geen kieskeurige eters. Vis, aas of geroofd voedsel van andere vogels, het staat allemaal op hun menu.
We mogen ons zonder meer gelukkig prijzen dat deze majestueuze roofvogel zich, voor het vierde  opeenvolgende jaar, als broedvogel laat bewonderen bij It Fryske Gea in Nationaal Park de Alde Feanen. Helaas niet voor de camera, maar wie weet volgend voorjaar nieuwe kansen?!

Drukte en geruzie bij het webcam nest en … nachtelijk bezoek!
Het oude nest blijkt volop in trek voor het roven van nestmateriaal. Zowel buizerds als zwarte kraaien ondernamen strooptochten naar gratis bouwmateriaal, maar ze hebben buiten de “nieuwe” waard gerekend! Een Nijlgans paar heeft zich nadrukkelijk gemeld om dit nest te gaan kraken als hun toekomstige kraamkamer. Deze voor Nederland “invasieve exoot” was al zo goed ingeburgerd, dat het Friese begrip “dobjen” (nestkom draaien) hen bekend was. Dat is tenminste waar zij, terwijl hij haar met zwoele gakgeluiden aanmoedigde, fanatiek mee begon!
Op het moment van schrijven schat ik in, dat het nijlganspaar een grote kanshebber is om voor de webcam hun toekomstige kroost uit het ei te laten kruipen.

Tenzij … ?!
Woensdag 1 april 2020 was nog maar een uurtje jong toen een oude bekende ten tonele verscheen. Jazeker, de ook wel Fluwijn genoemde Steenmarter klauterde het nest binnen, gevolgd door een uitgebreide inspectie. Na ruim twee minuten en het achterlaten van een geurspoor (urine) verdween dit fraaie roofdier weer in het nachtelijk duister. Hij lijkt op een kat met korte pootjes met een hoog aaibaarheidsgehalte, maar schijn bedriegt! Vriend steenmarter is een geduchte jager en liefhebber van eieren en gevogelte!

Hoe het verder gaat? Blijf ons volgen. Wellicht helpt dat ook een beetje om het, Corona gerelateerd, sociaal isolement wat te veraangenamen.

De “geur sproeiende” steenmarter (en nee, het was géén grap!)

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Nijlgans Alle Beleef de Lente blogs