Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Mikken met water

Arda van der Lee, STORK | donderdag 1 juni 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 215x

Het is nu boven op het nest in de volle zon snel warm. Gelukkig staat er een noordelijke, frisse wind, dat geeft nog een beetje verkoeling voor de jongen. Maar een beetje water zou best smaken.
Ouder geeft kuuk te drinken

Op warme dagen brengen de ouders niet alleen voedsel, maar ook water. Ze nemen het mee in hun krop en zo goed als ze kunnen, mikken ze het water in de snavels van de jongen. Dus niet zoals met een krop vol voedsel, dat ze gewoon in de nestkom uitbraken. Het is aandoenlijk om te zien hoe goed ze proberen om met die lange snavel wat water in de snavel van de jongen te druppelen. Dat lukt niet altijd, maar een beetje morsen is ook wel lekker met dit warme weer.

Open snavel

Als het erg warm is, zitten ooievaars ook wel met hun snavel open. Ze zweten immers niet zoals wij, door hun veren gaat dat niet. Je kunt de open snavel een beetje vergelijken met het hijgen van een hond, die raakt ook alleen maar warmte kwijt door de bek. Ook de kuuks kennen deze truc al.

Badderen

Vandaag zag ik één van ouders met kletsnatte borstveren op ons nest landen. Waarschijnlijk even lekker gebadderd. Volwassen ooievaars zie je inderdaad op warme dagen nog wel eens door een sloot lopen, lekker koel aan de poten. En de natte veren geven ook nog eens extra koelte.

 

Mis!

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs