Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Meet & greet met potentiële kandidaten: havik en buizerd

Joy de Vos | vrijdag 27 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 827x

Zoals Albert in zijn vorige blog al beschreef, zijn zowel de havik als de buizerd nog potentiële kandidaten voor het nest. Omdat we deze vogels af en toe voor de camera's zien, is het leuk om wat meer over ze te weten!
Buizerd

De havik

De havik is een sterke roofvogel die een specialist is in het overrompelen van andere vogels. Het zijn honkvaste vogels, wat betekent dat ze nou niet echt een bepaalde behoefte hebben om te verhuizen! Van takken maken ze een groot nest in de boom, zoals ons prachtige nest. De havik broedt van eind maart tot in mei meestal 3 tot 4 eieren. Na zo’n 32 tot 38 dagen op de eieren te hebben gezeten, vliegen de jongen na zo’n 34 tot 41 dagen het nest uit. De jongeren worden tot zo’n 90 dagen nog wel even ondersteund door papa en mama met voedsel.

Wist je dat…

- Een vrouwtjes havik groter is dan het mannetje?
- Deze prachtige roofvogel in de jaren 60 alleen nog voorkwam in grote, stille bosgebieden als de Veluwe, maar dat ze nu in het hele land voorkomen, tot in steden aan toe!


De buizerd

Je hebt hem vast wel eens gezien: een buizerd die op een paal aan de kant van de snelweg zit, geduldig wachtend op een maaltijd. De buizerd is één van de meest opvallende roofvogels van Nederland, die je vaak in open land ziet. Als een buizerd jongen heeft, voert het mannetje het eten aan waarna de vrouw het aan de jongen voert. Pas als de jongen 3 weken oud zijn, gaat ook het vrouwtje jagen op prooien om aan de jongen te voeren. De jongen vliegen het nest uit na 50 tot 60 dagen, maar ook zij worden nog een poos gevoerd door papa en mama; nog zo’n 6 tot 8 weken.

Wist je dat…

Ook bij de buizerd het vrouwtje groter is dan het mannetje, maar dat het verschil minder groot is als bij de havik?
De buizerd in verschillende kleuren en tekeningen voorkomt; van donkerbruin tot bijna wit. De variatie in kleur kan je vooral goed zien op de buikzijde van de vogel. Een lichte buizerd wordt vaak aangezien voor de veel zeldzamere ruigpootbuizerd. Je ziet het verschil tussen de twee goed als je kijkt naar hun manier van vliegen: de ruigpootbuizerd heeft lange vleugels en vliegt met een soepele, langzame vleugelslag. De buizerd vliegt echter met een meer stijve, snelle vleugelslag.

Buizerd

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Nijlgans Alle Beleef de Lente blogs