Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs
Voorbeeld Tornuggla K3 (foto: Mark Hessels)

Door Mark Hessels

Maak je eigen kerkuil (in 38 stappen) – Deel 2

Mark Hessels | donderdag 27 juli 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 161x

Altijd al zelf een kerkuil willen maken? Met deze handleiding kan het bijna niet misgaan. Volg de stappen hieronder zorgvuldig. Je hebt hiervoor geen speciaal gereedschap nodig; wel groene vingers en veel geduld. Succes met je eigen Tornuggla. Meer hulp nodig? Zie ook de eindclip van seizoen 2023.

Hier volgen de instructies bij de afbeeldingen. De instructies en afbeeldingen zijn vanwege de afmetingen verspreid over drie blogs die komende dagen één voor één beschikbaar komen.

Zorg dat je alle drie de blogs volgt (bij voorkeur in de juiste volgorde), dan kan het nabouwen van je eigen kerkuil (Tornuggla) vrijwel niet mis gaan.

Vind je dit allemaal een beetje teveel van het goede, lees dan in ieder geval nog even het dankwoord onderaan het derde blog uit deze serie.

Vind je het lastig om te bepalen of je nu één, drie of geen likes moet geven aan deze drie blogs ? Geen zorgen alles is goed. Volgend seizoen ben ik dat toch weer vergeten.

 

INSTRUCTIES

-16- Juich bij het eerste kuiken nog niet te enthousiast, want het gaat nog wel even duren voordat ook de laatste uit het ei is. In dit voorbeeld duurde dat nog bijna twee volle weken.

-17- en -18- Het groeiproces gaat daarna eigenlijk vanzelf. Gewoon 3-4 maal daags een muis van het juiste formaat erin stoppen en van een afstandje toekijken hoe er steeds meer kuiken ontstaat.

-19- Bij de juiste dosering van muizen groeien ze zo hard dat de kast al snel goed gevuld raakt.

-20- en -21- Als er teveel kuiken ontstaat zullen de ouders één voor één hun eigen kast worden uitgewerkt. Het vrouwtje (-20-) houdt het meestal een paar dagen langer vol dan het mannetje (-21-).

-22- Zorg voor een zitplaats in de buurt, zodat de ouders van dichtbij kunnen zien hoe de jongen hun mooie huis afbreken. Dit helpt later bij het afscheidsproces van het kroost.

-23- Hoewel de ouders zelf uit huis zijn geknikkerd, worden ze wel geacht iedere nacht stapels voedsel naar binnen te gooien. Zorg er daarbij wel voor dat ze niet meer de kast betreden, want die is nu definitief overgenomen door de volgende generatie.

-24- Beide ouders zullen nu overdag hun heil elders zoeken.

-25- Schrik niet van dit soort beelden. Er is geen massamoord gepleegd; kerkuilkuikens slapen nu eenmaal in de meest onmogelijke standen.

-26- Als de kast eenmaal stevig in hun bezit is verschuift de aandacht langzaam naar het veroveren van de rest van de omgeving.

-27- en -28- Voorkom verveling in de kast en zorg dat de bodem bestand is tegen graafwerkzaamheden om vroegtijdig verlaten van de kast via de onderkant te voorkomen.

-29- en -30- Het moment nadert nu snel dat ook het dak van de kast wordt overgenomen door de jongen, zowel ‘s nachts als overdag.

-31- Prooien mogen in deze fase nog wel worden afgeleverd op de kast.

-32- Maar voor de rest is ook deze plek definitief verloren voor het ouderpaar. Zorg voor voldoende (mentale) steun voor deze hardwerkende zwoegers.

 

Let op! Uw Tornuggla is nu nog niet klaar voor gebruik. Zie voor de volledige instructies ook Deel 1 (26/7/2023) en Deel 3 (28/7/2023).


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs