Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Lekker proppen

Arda van der Lee, STORK | donderdag 28 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1129x

Steeds meer ooievaars bouwen hun nest in een boom. Best wel bijzonder. De ooievaar staat er namelijk om bekend een nest te bouwen op plekken die door mensen zijn gemaakt. Bovenop een flat of schoorsteen bijvoorbeeld. En natuurlijk het bekende paalnest.

Ooievaars zijn eigenlijk van nature boombroeders, als de boomkruin of takken maar wel stevig en afgeplat zijn. Tegenwoordig worden veel hoge bomen getopt of gekandalaberd, een snoeitechniek, waarbij de takken van een boom afgezaagd worden waardoor de boom het uiterlijk van een kandelaar, of kandelaber krijgt. Ideaal dus voor ooievaars om hun bouwkunsten op uit te leven.

Proppen maar

Vooral stelletjes die geen paalnest hebben kunnen veroveren, willen het nog wel eens in een boom gaan proberen. Ze stoppen de aangevoerde takken tussen de dikke takken en wonder boven wonder ontstaat er dan een nest. Voor het bouwen van een nest in de 'basisversie' hebben de vogels wel een week nodig. Helaas pakt het niet altijd goed uit. Jonge, onervaren ooievaars moeten nog leren om de takken zo neer te leggen dat ze vast komen te zitten en er een goed nest ontstaat, dat ook bestand is tegen harde wind. En je houdt je hart vast of de bodem wel stevig genoeg is om een ei tegen te houden. Maar door veel gras, riet, modderklonten en mos tussen de takken te proppen, ontstaat er toch een nestkom.

Op plekken waar veel ooievaars zijn en niet genoeg paalnesten, zoals bij mij in het dorp, hoor je nu overal geklepper boven in de bomen en verschijnen er oefennesten. Nu is het afwachten of het sommige stelletjes gaat lukken er succesvol te broeden.

Kolonie

Op een aantal plaatsen in Nederland, bv. in Herwijnen en de IJsselstreek nestelen zelfs meerder ooievaarsparen bij elkaar in bomen en vormen zo een kolonie. Het nest van Beleef de Lente in 2011
was ook een boomnest. 

Foto Wim van Nee

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs