Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Arda van der Lee
STORK
Arda van der Lee, STORK | donderdag 28 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1223x
Ooievaars zijn eigenlijk van nature boombroeders, als de boomkruin of takken maar wel stevig en afgeplat zijn. Tegenwoordig worden veel hoge bomen getopt of gekandalaberd, een snoeitechniek, waarbij de takken van een boom afgezaagd worden waardoor de boom het uiterlijk van een kandelaar, of kandelaber krijgt. Ideaal dus voor ooievaars om hun bouwkunsten op uit te leven.
Vooral stelletjes die geen paalnest hebben kunnen veroveren, willen het nog wel eens in een boom gaan proberen. Ze stoppen de aangevoerde takken tussen de dikke takken en wonder boven wonder ontstaat er dan een nest. Voor het bouwen van een nest in de 'basisversie' hebben de vogels wel een week nodig. Helaas pakt het niet altijd goed uit. Jonge, onervaren ooievaars moeten nog leren om de takken zo neer te leggen dat ze vast komen te zitten en er een goed nest ontstaat, dat ook bestand is tegen harde wind. En je houdt je hart vast of de bodem wel stevig genoeg is om een ei tegen te houden. Maar door veel gras, riet, modderklonten en mos tussen de takken te proppen, ontstaat er toch een nestkom.
Op plekken waar veel ooievaars zijn en niet genoeg paalnesten, zoals bij mij in het dorp, hoor je nu overal geklepper boven in de bomen en verschijnen er oefennesten. Nu is het afwachten of het sommige stelletjes gaat lukken er succesvol te broeden.
Op een aantal plaatsen in Nederland, bv. in Herwijnen en de IJsselstreek nestelen zelfs meerder ooievaarsparen bij elkaar in bomen en vormen zo een kolonie. Het nest van Beleef de Lente in 2011
was ook een boomnest.
STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..