Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Leeg nest syndroom

Arda van der Lee, STORK | donderdag 6 juli 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 197x

Onverwacht hebben we een leeg nest. Af en toe een ouder die wat staat te dutten, maar weg zijn de jongen. Niet zoals gebruikelijk eerst een oefenrondje en dan weer veilig terug op het nest. Ze zijn gewoon in één keer samen weggevlogen en lijken niet meer terug te komen op het nest. Reden tot zorg?

Een paar jaar geleden overkwam mij dit op ons nest in Ankeveen. Het laatst overgebleven jong koos op een zeer winderige dag voor het eerst het luchtruim. Maar zoals de meeste jongen wel doen, keerde hij niet terug. Kan hij de weg wel terugvinden, denk je dan zorgelijk. Misschien vanavond, als het bijna donker is? Dan komen de ouders ook altijd terug....... Is hij door de harde wind ergens neergestort of tegen een hoogspanningsleiding gevlogen?

Leeg nest syndroom

Als je zoveel weken met het wel en wee van ouders en jong(en) hebt meegeleefd, is het moeilijk om objectief naar zo'n leeg nest te kijken. Het lege nestsyndroom ligt op de loer. Ook nu helemaal bij de trouwe kijkers van dit plotselinge lege nest.

Veilig

Maar dan, maanden later, word ik gerustgesteld. Er komt een terugmelding van de afgelezen ring van ons Ankeveense jong. Hij is ergens in de buurt van Huelva in Zuid-Spanje gezien! Hij heeft het dus gered en is gewoon volgens de boekjes op trek gegaan. En een paar maanden later blijkt dit 'jong' weer veilig terug te zijn in Nederland. 

Hoop

Tegenwoordig maak ik me daarom iets minder zorgen bij het uitvliegen van de jongen. De meeste komen echt wel op hun pootjes terecht. En bij onze twee van dit nest zijn de ouders vlakbij om hen door de eerste onwennige dagen te kunnen helpen, vooral met voedsel zoeken.

Als ik dit schrijf zit mijn drietal in storm en regen op het nest, ook bepaald niet ideaal.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs