naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Bosuil

Live

Zeearend

Live

IJsvogel

Live

Ooievaar

Live

Steenuil

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Koolmees

BOSUIL legt haar tweede ei!   *   Het blijft spannend: wordt het de havik of de ZEEAREND?   *   KERKUIL: vreemde bezoeker of nieuwe man?
Toon alle blogs & vlogs

Door Astrid van den Broek
Excursieleider Vogelweek Vogelbescherming Nederland

Komt er nog een nestje of was het misschien kalverliefde?

Astrid van den Broek, Gierzwaluwbescherming Nederland | zondag 21 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 307x

Helaas zijn de gierzwaluwen al een paar dagen niet meer gezien in deze nestkast. Op woensdag 17 mei is ’s ochtends rond 10.30 uur voor het laatst een gierzwaluw in het nest gezien. Update 24 mei: 22 mei is er weer een gierzwaluw in de kast gezien!

Update: nieuwe ronde, nieuwe kansen

Op 22 en 23 mei is er toch weer een gierzwaluw in onze nestkast gezien. Zie dit clipje. Hij of zij bracht nestmateriaal mee. Dat is een goed teken! Hopelijk gaan de gierzwaluwen nog broeden in de nestkast. Fingers crossed!

Verkeerde voordeur?

Ik vermoed dat de gierzwaluw van 17 mei jl een buurman of buurvrouw was die per ongeluk een verkeerde kast in gevlogen was. Hij of zij keek namelijk vlug even rond, leek niet helemaal op z’n gemak en was ook snel weer weg. ‘Onze’ gierzwaluwen bleven tot en met 13 mei vaak samen in de kast, knuffelend, gezellig samen hangen in de deuropening of een beetje aan het nest stylen.

Wat is er gebeurd?

Waarom ze niet meer in de kast komen, weten we niet. We hebben niets kunnen zien dat op een verstoring duidt. Het is niet erg waarschijnlijk dat er iets met één van beide vogels van ons nestje gebeurd is. Als een gierzwaluw eenmaal volwassen is, zijn de levensverwachtingen best goed. Het overlevingspercentage van volwassen gierzwaluwen is meer dan 80%. Oftewel: meer dan 80% van de volwassen vogels leeft het jaar erop ook nog. Gemiddeld wordt een volwassen gierzwaluw 6 tot 8 jaar. In Zwitserland is ooit een gierzwaluw teruggevangen die 21 jaar daarvoor als kuiken geringd was! Bij kuikens is het overlevingspercentage echter een stuk minder. Net als bij alle andere vogels geldt ook bij gierzwaluwen: het eerste jaar is het risico op overlijden het grootst. Maar het ene ouderpaar doet het beter dan het andere ouderpaar. Hoe meer ervaren het ouderpaar, hoe beter de kuikenoverleving.

Eén theorie over onze gierzwaluwen: het zijn misschien nog maar tieners

Gierzwaluwen zijn pas na hun derde levensjaar geslachtsrijp. Een groot aantal van de volwassen gierzwaluwen die wij boven onze steden zien rondvliegen, heeft nog geen nest. Waarom dan wel die hele toch van Afrika naar Nederland maken, of een ander deel van Europa? Als je toch niet gaat broeden, dan kun je toch net zo goed in Afrika blijven? Dat scheelt een lange, gevaarlijke tocht. Maar nee: ook als ze nog niet broeden, komen ze hier naartoe. Eén van de redenen is dat het vinden van een geschikte nestlocatie nog niet makkelijk is voor gierzwaluwen. Niet-geslachtsrijpe gierzwaluwen zoeken alvast nestruimte, om daar het volgende jaar naartoe terug te komen. Je ziet op dit clipje dat ‘onze’ gierzwaluwen hun nestkast bezet houden: er komt een andere gierzwaluw aan de invliegopening hangen maar onze gierzwaluwen houden de ingang bezet en zetten het op een gieren. Ze zeggen in feite tegen de bezoeker: bezet! Bezet! Het is best mogelijk dat onze gierzwaluwen jonge vogels zijn die hun nest én partner voor het komende jaar hebben uitgezocht.

Kalverliefde of niet: er is nog wel een kans dat ze gaan broeden

Het is nog niet uitgesloten dat de gierzwaluwen in deze nestkast gaan broeden. Een kennis van mij had afgelopen jaar in september nog een jonge gierzwaluw in haar nestkast. Dat kuiken is eind september gezond en wel uitgevlogen. Maar in alle eerlijkheid: hoe verder de tijd verstrijkt, hoe kleiner de kans wordt. Voor de optimisten onder jullie: het polletje om een gokje te wagen wanneer het eerste ei gelegd wordt, staat nog open!

Update 7 juni 2017: het ziet er niet naar uit dat de gierzwaluwen nog gaan broeden in deze nestkast. We sluiten het polletje. Een beperkt aantal inzenders krijgt een persoonlijke uitnodiging voor een excursie naar de Oranjekerk in Amsterdam. 

Meer weten over de leeftijden van gierzwaluwen?

Dick Newell van het leuke Engelse weblog Action for Swifts heeft een interessant artikeltje geschreven over de leeftijden van gierzwaluwen en kuiken-overleving.

De actie bij Gierzwaluwbescherming Nederland is ook nog geldig: word nu lid en krijg 25% korting op duurzame gierzwaluw nestkasten.


Gierzwaluwbescherming Nederland

Gierzwaluwbescherming Nederland adviseert over gierzwaluwen bij bouw-, sloop- en renovatieplannen of gewoon omdat u de gierzwaluw bij u aan huis wilt. Word voor 15 euro per jaar lid van Gierzwaluw Bescherming Nederland. U steunt zo belangrijk beschermingswerk én u ontvangt nu tijdelijk korting op duurzame nestkasten voor gierzwaluwen. De kortingsactie is exclusief voor kijkers van Beleef de Lente. Gierzwaluwbescherming Nederland is een vrijwilligersorganisatie. Bezoek de website van Gierzwaluwbescherming Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Gierzwaluw Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht