Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Kneus en haantje

Roos Tol | zondag 27 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 344x

Mannetje kneu ziet eruit alsof hij zojuist een moord gepleegd heeft, met zijn karmozijnrode borst en voorhoofd. Maar dat is niet de reden dat deze vinkachtige op de Rode lijst staat.

De kneu eet zaden, kruiden en grassen, in een landschapstype dat helaas verloren gaat. Al wordt er gelukkig landelijk hard gewerkt aan het herstellen van dit soort gebieden.

Gevarieerde, ouderwets agrarische gronden, met kruidenranden, struiken en kleine boomgroepen; open landschap met zaden als brandnetel, koolzaad, akkerdistel, bijvoet en paardenbloem, hennep en vlas – waaraan hij zijn naam (Carduelis cannabina) ontleent -; dat is wat de Kneu nodig heeft.

Macbeth on weed

Hennepzaad en hennepvezel (vlas) zijn gelukkig terug aan het komen als veelzijdig inzetbaar gewas. (Vogel)zaad, vezels, stro van de cannabisplant missen het psycho-actieve effect van de soms omstreden cannabis sativa; wiet.
Er is nog nooit een Carduelis cannabina stoned het struikgewas komen binnenvallen… Of er moet een illegaal kwekerijtje in de akker hebben gestaan.

In het Nederlands taalgebied heeft de kneu daarnaast ook zijn roepnaam niet mee. Kneusje, kneuzing, kneuterig… Dat associëren wij niet met “winnaar”. De kneu verdient beter. Het is een echte doorzetter!

Haan

Nee dan onze andere nieuwkomer. Een heuse haan! Want “haantje” mag je hem tegenwoordig niet meer noemen, al is hij één van de allerkleinste vogeltjes van Europa. En niet zomaar een haan, zelfs niet een Goudhaan (Regulus regulus) maar een Vuurgoudhaan (Regulus ignicapilla).

Nét wat feller en gekleurder, nét een streepje meer over de kop. Getalsgewijs gaat het hem beter dan de hierboven besproken Kneu. Helemaal niet slecht, zelfs.

Net als Regulus regulus is Regulus ignicapilla een beweeglijk vogeltje dat insecten, spinnen, rupsen, bladluizen, wantsen en andere ongewervelden eet.
Alles is verfijnd aan dit ukkie. En hij kan bidden voor het eten!

Ik wil hier geen blog vol met verwijzingen en links plaatsen, dat leest niet lekker. Ik wil aanraden dat u zelf op uw gemak op onderzoek gaat via bijvoorbeeld de Vogelgids, om deze schitterende vogeltjes te vergelijken, te horen en te bekijken.

Blijf kijken!

Het was een heel bijzondere week bij de vijver. Niet alleen de overvloed aan nageslacht-verwekkende amfibieën, ook de komst van de twee helemaal nieuwe nieuwkomers Kneu en Vuurgoudhaantje is verheugend. Net als de wedergekeerde Boomkruiper.


Maandoverzicht in cijfers & statistieken

Volgende week zondag wordt het eerste maandoverzicht gepost, in cijfers en statistieken. Ed heeft al prachtige overzichten in beeld gebracht. Stay tuned!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs