Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Keek op de week: The end

Ronald van Harxen, STONE | zondag 30 juli 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 239x

Het is op het moment dat dit blog gepubliceerd wordt precies 13.305.600 seconden geleden dat Beleef de Lente, editie 2023, de lucht in ging. Reken maar mee: 154 dagen x 24 uur x 60 minuten x 60 seconden. Klopt, ja toch? Zo lang genieten we al van de beelden. Maar het zit er (bijna) op.

Clips, blog en (s)chatjes,

Maar ook: 176 clips (ruim één per dag!), 90 blogs (waaronder 22 Keek op de Weeks) en een ontelbaar aantal chatberichtjes. Wat dat laatste betreft: Toen we in 2007 met Beleef de Lente begonnen, was alom de verbazing dat er zoveel gechat werd, in wat toen nog het Clubhuis heette. Meer dan 80.000 berichtjes! Er was nog geen moderatie toen, dus u kunt zich voorstellen hoe het er af en toe aan toe ging. (voor VBN was dat aanleiding het jaar daarop met modereren te starten). Ik heb de uitdaging niet aangedurfd dit jaar het aantal chatberichtjes te turven* , maar op een normale doordeweekse avond waren het er al gauw vele, vele tientallen per uur. Geert telde er 213.320 maar daar zitten dubbele bij. Zijn voorzichtige schatting: 200.000.

Perfect seizoen

We kijken terug op een ongelooflijk mooi seizoen. Nadat 2021 in het water viel doordat de eieren niet uitkwamen en de uilen vorig jaar in een pesterige bui waren en niet in de kast maar in de schuur broedden, viel dit jaar alles op zijn plek: vier eieren, vier jongen, een enorme bult muizen en tot op het laatst toe uilen in beeld. Een seizoen om je vingers bij af te likken.

Sluisje

Klein minpuntje was natuurlijk dat de jongen zich in sluis meenden te moeten verschansen toen we ze kwamen ringen. Stonden we daar met tientallen belangstellenden voor Jan met de korte achternaam. Gelukkig voor hen hadden we een backup programma met jonge kerkuilen en een steenuilenplek in de buurt. Eind goed, al goed. Dat gaat ons niet nog een keer gebeuren: in het najaar wordt de sluis van een klein maar fijn luikje voorzien.

Dankjewel

Wat rest is iedereen te bedanken die op de een of andere manier een bijdrage heeft geleverd: de erfbewoners voor hun gastvrijheid (voor zowel de uilen als voor ons), Vogelbescherming Nederland, de mannen van de techniek, kastenbouwer Hugo, clipmaker en opperteller Geert, de telploeg (wat een fenomenale perstatie weer!) en last but zeker not least de moderatoren. En uiteraard u als kijker: dank voor het kijken en de vele, vele lieve en warme woorden in reactie op de beelden, de clips en de blogs. 

Afkickverschijnselen?

Voor degenen die afkickverschijnselen (gaan) vertonen beveel ik nog graag even mijn blog van 22 juni aan. Wat ook kan helpen is de tv-gids in de gaten houden. In de eerste helft van september (precieze datum is helaas nog niet bekend) maken Pascal en ik onze opwachting in het programma BinnensteBuiten. Donderdag 1 juni j.l hebben we de hele dag een tv-ploeg achter ons aan gehad om opnames te maken van ons veldwerk. Het zal geen avondvullend programma worden, maar 12 minuten is in tv-land al al heel wat. Volgens de makers was het prachtig geworden.

Uw blogteam van dienst: Anjo, Pascal en Ronald. Een zonnige zomer, natte herfst en een koude winter (zoals het hoort in dit land) gewenst en tot ziens in 2024!

*Mocht overigens iemand op een regenachtige zondagmiddag nog wat tijd over hebben ...? Ik houd me aanbevolen voor het precieze aantal!

PS Ik heb gevraagd of ze alle zes (!) morgen om vijf voor twaalf even naast elkaar op de tak willen plaatsnemen voor een familieportretje. Harde toezeggingen kreeg ik niet, maar ...

Foto in de header: Na afloop van het ringen in 2009 in Harreveld, tijd voor een groepsfoto. De steenuilen werkten netjes mee, toen. Wie is wie? Pet zonder pet, maar snor met snor(retje). En wie is die dame in het midden (10e van links)?

Ik ben er helemaal klaar voor, kom maar op met die ring!

STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs