Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Lege tak-syndroom

Ronald van Harxen, STONE | donderdag 22 juni 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 176x

De jongen laten zich steeds minder voor de camera’s zien. Steeds vaker kijken we tegen een lege kast en tak aan. Onder fervente kijkers is het Lege tak-syndroom (LTS) in deze fase een bekend fenomeen. Hoe herken je het en wat kun je ertegen doen?

Ervaringen uit voorgaande jaren hebben laten zien dat 1 op de 10 tot 1 op de 100 kijkers er last van heeft. Daarmee hebben we een serieus probleem. Een werkbare therapie is nog niet gevonden. Uitzieken is het enige wat schijnt te helpen. De tijd heelt alle wonden. Een afgesleten frase, ongetwijfdeld, maar nog steeds een waarheid als een koe.

De milde variant

Voor degenen die dit jaar voor het eerst kijken: mocht u de komende weken licht knorrig en ietwat kort aangebonden zijn, zoek de schuld niet bij uw partner of kinderen, maar bij uzelf. Vette kans dat u lijdt aan de milde variant van het syndroom. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf. De beste therapie is graudueel afbouwen, een soort van afkicken. Dat wil zeggen dat u begint met terugkijken van de clipjes, vanaf dag 1, 28 februari: Het steenuilenpaar van 2023 arriveert tot en met de laatste. Bij elkaar zijn het er een kleine 140. U begint met 5 per dag. Na een week schakelt u naar 4 per dag, vervolgens naar 3 en 2 per dag. Na 5 weken hebt u er een kleine 100 gehad en resten er nog ongeveer 40. Deze neemt u in dagelijkse porties van 1 per dag tot u. In een tijdsbestek van twee maanden bent u dan van uw klachten af. Mochten de klachten aanhouden, kunt u om een herhalingsrecept vragen.

Heftige variant

Voor de echt zware gevallen is dit helaas niet afdoende. U herkent deze variant aan de volgende symptonen: gooien met potten, pannen en afwasborstels (ook als daar geen aanleiding voor is), gebrek aan eetlust, of juist onverzadigbare vreetbuien, dagenlang in ledigheid doorbrengen op de bank en een onpeilbaar wazige blik in uw ogen als in de spiegel kijkt. Sommigen blijven weken achtereen naar een leeg comuterscherm staren en zijn nauwelijks aanspreekbaar.

U begrijpt dat deze klachten niet zomaar te verhelpen zijn. Een horde psychiaters en andere zieleheilkundingen heeft zich inmiddels op dit fenomeen gestort en getracht een therapie te vinden. Geen van hen heeft het lichtknopje al gevonden. Er zijn in de vakliteratuur echter gevallen beschreven waarbij de klachten aanhielden tot 1 maart van het jaar daarop om plotseling van het ene moment op het andere als bij toverslag te verdwijnen. Er is dus hoop! 

Hulp zoeken

STONE en Vogelbescherming realiseren zich dat ze hierin een verantwoordelijkheid hebben en hebben dan ook een speciaal telefoonnummer beschikbaar gesteld dat dag en nacht bereikbaar is: 0800-666777*. Herkent u een of meer van deze klachten bij uzelf en wilt u erover praten, bel dan. Aan de telefoon zitten ervaringsdeskundigen met een luisterend oor en deskundig advies. Schroom dus niet te bellen als u de eerste pan door het keukenraam of naar het hoofd van uw geliefde heeft gemikt. Voorkomen is beter dan genezen! En een nieuwe pannenset is een stuk duurder!

* Ëén euro per minuut, exclusief de kosten van uw provider.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs