Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Bernice Goffin
Bernice Goffin | maandag 13 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 265x
Het was zaterdagavond al even schrikken. In de hongerige chaos van een prooioverdracht dacht één van de grotere kuikens de muis te hebben bemachtigd, alleen bleek het K7 te zijn. Na enkele pogingen om K7 in zijn geheel door te slikken liet het oudere kuiken de kleine gelukkig vallen. Hier is er echt sprake van een fout: het levend opeten van nestgenootjes gebeurt bij de kerkuil niet, misschien tenzij het jonge kuiken zodanig verzwakt is dat het niet meer kan protesteren en het dus toch al niet zal redden.
Wanneer een kuiken eenmaal is overleden, is het wel normaal dat deze wordt opgegeten. In de natuur wordt niks verspild. Zo heeft vrouw kerkuil de eerder overleden K6 aan de kleinere kuikens gevoerd.
Hoewel K7 de beproeving overleefde, heeft het kuiken de laatste dagen enorm veel moeite gehad om voedsel te bemachtigen. De meeste muizen worden door de ouders nu gewoon in de kast neergegooid om in zijn geheel op te eten, maar daar kan de veel te kleine K7 helemaal niks mee. Vrouw kerkuil heeft op sommige momenten nog wel prooien in stukjes gescheurd, maar ook dan wist de kleinste niet goed aan te sluiten bij het voederen.
Het is best opvallend dat vrouw nog maar zo weinig voert. Er lijken de afgelopen nachten meestal best wat prooien binnen te komen en in de ochtend ligt er vaak nog wat op voorraad. Maar ook die prooien worden niet vaak gevoerd en uiteindelijk peuzelen de grotere kuikens ze alsnog op. Vorig jaar zagen we dat het voeren langer doorging en daardoor is het toen gelukt om 6 kuikens groot te brengen. Vindt vrouw kerkuil dan toch dat er nu te weinig voedsel is om aan de kleinsten op te delen? Of…? Hebben we, zoals Mark in zijn blog al aangaf, misschien dit jaar toch met een andere vrouw te maken die nog wat minder ervaren is? Het is bij vogels een bekend fenomeen dat broedpogingen van jongere ouders vaak minder succesvol zijn. Als het om een nieuwe vrouw gaat, heeft ze misschien nog niet alle kneepjes van het ouderschap even goed door.
Maar zonder bewijs blijft het speculeren. We kijken 24 uur per dag naar deze nestkast en dan nog is het bijna gekmakend hoeveel vragen er nog overblijven! Gelukkig is er ook heel veel wat we wél nauwgezet kunnen volgen. Daarom heb ik hieronder nog eens een grafiek geplaatst waarin duidelijk te zien is dat de tijd die vrouw aan voeren besteedt heel snel is afgenomen, ondanks dat er in veel nachten heel wat prooien binnenkomen.
Voor K7 lijkt het helaas te laat. Ook de toekomst van K5 is onzeker omdat die ook nog te klein is om zelfstandig te kunnen eten. Vrouw zal voor K5 dus nog voldoende tijd moeten besteden aan het afscheuren van stukjes voedsel. De overige kuikens lijken inmiddels aardig zelfstandig te kunnen eten, dus zo lang de prooiaanvoer op orde blijft, schat ik hun kansen goed in. Hoewel het niet verloopt zoals we hadden gehoopt, is het jaar verre van verloren. Het grootbrengen van vier á vijf kuikens is nog steeds een prima score en als ons koppel de huidige lijn doortrekt kunnen ze dat zeker voor elkaar krijgen.
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..