Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Is de natuur wreed?

Bernice Goffin | maandag 13 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 121x

Soms misschien wel, al zijn wij mensen wat mij betreft minstens net zo wreed. Feit is dat het erop lijkt dat ook het jongste kuiken, K7, het niet heeft gered. Ook de nog kleine K5 lijkt het moeilijk te hebben. Wat gaat er mis?
K7 heeft het al een tijdje moeilijk en is sinds gisterenavond niet meer waargenomen.

Kannibalisme?

Het was zaterdagavond al even schrikken. In de hongerige chaos van een prooioverdracht dacht één van de grotere kuikens de muis te hebben bemachtigd, alleen bleek het K7 te zijn. Na enkele pogingen om K7 in zijn geheel door te slikken liet het oudere kuiken de kleine gelukkig vallen. Hier is er echt sprake van een fout: het levend opeten van nestgenootjes gebeurt bij de kerkuil niet, misschien tenzij het jonge kuiken zodanig verzwakt is dat het niet meer kan protesteren en het dus toch al niet zal redden.

 

Wanneer een kuiken eenmaal is overleden, is het wel normaal dat deze wordt opgegeten. In de natuur wordt niks verspild. Zo heeft vrouw kerkuil de eerder overleden K6 aan de kleinere kuikens gevoerd.

 

Weinig voederingen?

Hoewel K7 de beproeving overleefde, heeft het kuiken de laatste dagen enorm veel moeite gehad om voedsel te bemachtigen. De meeste muizen worden door de ouders nu gewoon in de kast neergegooid om in zijn geheel op te eten, maar daar kan de veel te kleine K7 helemaal niks mee. Vrouw kerkuil heeft op sommige momenten nog wel prooien in stukjes gescheurd, maar ook dan wist de kleinste niet goed aan te sluiten bij het voederen.

 

Te weinig voedsel? Of…

Het is best opvallend dat vrouw nog maar zo weinig voert. Er lijken de afgelopen nachten meestal best wat prooien binnen te komen en in de ochtend ligt er vaak nog wat op voorraad. Maar ook die prooien worden niet vaak gevoerd en uiteindelijk peuzelen de grotere kuikens ze alsnog op. Vorig jaar zagen we dat het voeren langer doorging en daardoor is het toen gelukt om 6 kuikens groot te brengen. Vindt vrouw kerkuil dan toch dat er nu te weinig voedsel is om aan de kleinsten op te delen? Of…? Hebben we, zoals Mark in zijn blog al aangaf, misschien dit jaar toch met een andere vrouw te maken die nog wat minder ervaren is? Het is bij vogels een bekend fenomeen dat broedpogingen van jongere ouders vaak minder succesvol zijn. Als het om een nieuwe vrouw gaat, heeft ze misschien nog niet alle kneepjes van het ouderschap even goed door.

 

Wat we wél weten

Maar zonder bewijs blijft het speculeren. We kijken 24 uur per dag naar deze nestkast en dan nog is het bijna gekmakend hoeveel vragen er nog overblijven! Gelukkig is er ook heel veel wat we wél nauwgezet kunnen volgen. Daarom heb ik hieronder nog eens een grafiek geplaatst waarin duidelijk te zien is dat de tijd die vrouw aan voeren besteedt heel snel is afgenomen, ondanks dat er in veel nachten heel wat prooien binnenkomen.

 

Hoe verder?

Voor K7 lijkt het helaas te laat. Ook de toekomst van K5 is onzeker omdat die ook nog te klein is om zelfstandig te kunnen eten. Vrouw zal voor K5 dus nog voldoende tijd moeten besteden aan het afscheuren van stukjes voedsel. De overige kuikens lijken inmiddels aardig zelfstandig te kunnen eten, dus zo lang de prooiaanvoer op orde blijft, schat ik hun kansen goed in. Hoewel het niet verloopt zoals we hadden gehoopt, is het jaar verre van verloren. Het grootbrengen van vier á vijf kuikens is nog steeds een prima score en als ons koppel de huidige lijn doortrekt kunnen ze dat zeker voor elkaar krijgen.

Het aantal aangevoerde prooien en minuten dat vrouw heeft gevoerd sinds de komst van K1. Gegevens van 12 mei worden mogelijk nog verder aangevuld.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs