Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Op de wieken (Caroline Walta)

Door Caroline Walta
STORK en Haagse Vogelbescherming

In vogelvlucht

Caroline Walta, STORK | zondag 21 juli 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 929x

Het is nog koud als we starten met Beleef de Lente. Op de camera’s in Oost-Europa zien we zelfs nog sneeuw liggen. In Gennep begint het seizoen met een verrassing.

Het blijkt dat een vreemde vrouw pa heeft weten te verleiden. Maar uiteindelijk neemt "échte" ma haar plek weer in. Dan krijgen we de periode van het verdedigen van het nest. Het lijkt wel of iedere ooievaar uit de regio zijn/haar zinnen heeft gezet op het penthouse van het oude stadhuis. Het is gemakkelijk af- en aanvliegen, het nest wordt ieder jaar schoongemaakt, het ligt aan een gezellig plein en met uitzicht op "de gedekte tafel", het Niersdal.

Muisjes

Als het voorjaar eraan komt en de eieren zijn gelegd, verheugen we ons op beschuit met muisjes. Met ons Beleef de Lente ooievaarsteam hebben we een groepsapp en daarin is het dan een groot feest: de icoontjes van een ei waaruit zo’n kuiken piept vliegen over het scherm, samen met slingers en uitroeptekens. Het is bijzonder om via de webcam het wel en wee van zo dichtbij mee te maken. De kleine kopjes die bedelen om eten en de zwabberhalzen waarmee ze proberen te klepperen. Zoals we zien op veel nesten, zijn er ook minder mooie momenten, want twee jongen redden het niet. Dan is de camera ineens heel confronterend als de levenloze lichaampjes richting de nestrand gaan en overboord verdwijnen.

Record

Maar het overgebleven trio groeit als kool. Ze krijgen van alles voorgeschoteld, zo zien we vooral kledders regenwormen en kleine knaagdieren die heel rekbaar zijn. Op het hoogtepunt van hun groei in juni, kukelen ze bijna van het nest door al het “getouwtrek”. Dan komt ook code oranje voorbij, met stortregens, windhozen, onweer. En dan komt die man met meetgerei en ringen in dat kraanbakkie naar boven. "Ach, we hebben de carnavalsoptocht overleefd, koningsdag én het songfestival, dus dat kan er ook nog wel bij." Over meten is weten gesproken: onze clipmaker komt op het leuke idee de hoogte van de sprongen zichtbaar te maken. Zo zien we dat de vliegoefeningen beginnen op een paar centimeter en het hoogterecord wordt gebroken: 175 cm de lucht in. Het is de voorbode van de eerste échte vlucht.

Hartje-hartje-hartje...

Nu kijken we steeds vaker naar een leeg nest. U bent van ons gewend dat wij veel over ooievaars klepperen, maar de tijd is gekomen om voor dit seizoen de snaveltjes te sluiten. Met veel plezier heb ik geschreven en dat zou niet mogelijk zijn zonder u, trouwe Beleef de Lente kijker, lezer en meelever. Ik voel me erg dankbaar voor alle hartjes en complimenten op mijn blogs.

Bedankt STORK, Vogelbescherming Nederland, teammaatjes (Annemieke, Arda, Corrie, Jan-Willem, Leo en Wim!) en Ooievaarsbuitenstation De Lokkerij voor de gastvrijheid. Mijn inzet voor de ooievaar gaat ook buiten Beleef de Lente door. De vogel was bijna uitgestorven, omdat we onverstandig omgingen met de natuur. Het gaat nu beter met de stand, maar het blijft nodig de ooievaar en zijn leefgebied te beschermen.

Ons ontmoeten?

Wilt u kennismaken met (een deel van) het Beleef de Lente ooievaarsteam? Breng zaterdag 3 augustus een bezoek aan De Lokkerij, waar ik dan aanwezig ben of kom zaterdag 14 september langs tijdens het ROOTS Vogelfestival in de Biesbosch (klik op de links voor de tijden). Voor het verzorgen van een excursie of lezing over de ooievaar, kunt u met mij in contact komen via info@haagsevogels.nl.
Tot ziens!

Seizoen vol hoogtepunten (allemaal ontzettend bedankt!)

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs