Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Ik hoorde pas …

Wim van Nee, STORK | zaterdag 6 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 172x

Een prachtig mooie dag. Naast me op het terras zitten vier mensen, twee vrouwen en twee mannen, gezellig te kletsen en een glaasje te drinken. Er zeilt een schaduw over de tafels en een ooievaar landt op het nest boven op de kerk, aan de overkant van de straat.

‘Een ooievaar, wat mooi!’, zegt één van de vrouwen.
‘Pas maar op’, grapt de ander, wijzend op haar eigen buik.
‘Mooi?’ zegt één van de mannen. ‘Heb je dat dak gezien, ze schijten de hele boel onder. En trouwens, ik hoorde pas, dat ze alle weidevogels opeten’.
De andere man lacht een beetje en wil wel iets zeggen, maar weet niet goed wat.

Leren kennen

Je hoort het vaak. Mensen die er blijk van geven, de ooievaar niet te kennen.
Maar hoe leer je ooievaars dan kennen? Dat kan natuurlijk door Beleef de Lente te volgen.
En door te kijken naar ooievaars. Hoe ze foerageren bijvoorbeeld. Ze stappen door het weiland om bij elke stap iets op te pikken. Met een handige kopbeweging vangen ze het keurig in hun keel op. Je kunt niet goed zien wat ze gevonden hebben, meestal is het daar te klein voor. Ze vinden veel wormen, slakken, kevers en andere insecten. Soms vangen ze een mol of vinden ze een kadaver. Die kan ook mee, mits het in z’n geheel ingeslikt kan worden. Met een prooi in de snavel vliegen, doet een ooievaar niet. En een grotere prooi in stukjes trekken, kan hij niet.
Ooievaars staan niet op de loer zoals reigers dat zo goed kunnen. Je ziet ze evenmin achter prooien aan rennen. Ze gaan ook niet ’s nachts op muizenjacht, dat is het specialisme van uilen. En ze gaan niet heimelijk in het donker op jacht, zoals katten dat zo graag doen, al dan niet verwilderd.

Prutje

Op het nest braken ze het verzamelde voedsel uit voor de jongen. Dan is er een kleine kans om te zien wat er zoal gevoerd wordt, maar meestal is het een onherkenbaar prutje, samengesteld uit al die kleine hapjes. Heel soms herken je de prooi. Een rivierkreeft, of soms een kikker.
Een ooievaar jaagt niet, een ooievaar verzamelt en raapt. En zijn prooien moeten vooral niet te hard lopen.
Ooievaars leven met en bij de mensen. Zo zien we heel veel van ze. Een ooievaar is een open boek.
Intussen zijn er vijf prachtige kuikens in Nijetrijne. Ooievaar en ooiemoer krijgen het hier nog druk mee.  Maar jonge weidevogels voeren aan de jongen, ... ik verwacht niet dat we dat gaan zien. Het past gewoon niet bij de manier waarop een ooievaar zijn voedsel zoekt en vindt.

Ooievaars natuurlijk

Naast me wordt intussen patat geserveerd, met iets kipachtigs erbij.
‘Het zijn er ook veel te veel’, zegt de praatgrage man. Hij drinkt zijn vijfde glas bier leeg en begint aan een kippenpootje te kluiven.
‘Te veel kippen of te veel ooievaars?’ vraag de zo zwijgzame man voorzichtig.
‘Ooievaars natuurlijk‘, zegt de ander.
‘Maar, waar heb je dat dan gehoord?’
‘Op internet’

 

Wim van Nee
Stork

Scholekster, ook zwart-wit-rood, in een spannende broedpoging op een kale akker zonder beschutting

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs