naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Zwarte stern

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online   *   Jonge STEENUIL gegrepen door bosuil?
Toon alle blogs & vlogs

Door Mariska van der Leij
Medewerker Vogelbescherming Nederland Vogelbescherming Nederland

Horrorweekend bij Beleef de Lente

Mariska van der Leij | dinsdag 22 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 206x

De gebeurtenissen die zich afgelopen weekend voor de webcams bij de havik en ooievaar afspeelden zouden niet misstaan in een vogel-horrorfilm; vijf kuikens kwamen op een wel heel verschrikkelijke en dramatische manier aan hun eind.

Voor wie dit lange weekend Beleef de Lente even niet gevolgd heeft: je hebt een aantal dramatische momenten gemist. Zagen we afgelopen vrijdag nog 19 kuikens voor de webcams van Beleef de Lente, na het weekend waren dat er zes minder. Wat is er gebeurd?

Waarschuwing: er is een kans dat je de beelden niet terug wilt kijken, want ze zijn schokkend. Daarom praten we je even bij in dit blog.

 

Vijf kuikens dood

Drie kuikens van de havik vonden de dood. Nadat moederhavik de kuikens eten gaf naast de nestkuil, konden ze niet meer zelfstandig terug kruipen. Moeders hielp de kuikens niet terug het nest in, zo stierven drie van de vier kuikens aan onderkoeling. 

Bij de ooievaars is de dood van het kleinste kuiken een (bijna) jaarlijks terugkerend drama. Het leek allemaal goed te gaan tot het kuiken stiller bleef liggen. Tot overmaat van ramp braakte ma ooievaar voedsel over het kleinste kuiken heen en de broertjes en zusjes probeerde het kuiken op te eten. Na een paar mislukte pogingen gooide ma ooievaar het kuiken uit het nest.

Alsof dat nog niet genoeg drama was, gebeurde de dag erna een ongeluk bij de ooievaars. Een van de overgebleven kuikens stikte in een braakbal en overleed

 

Een kuiken verliet de kast

Enkele dagen eerder dan verwacht besloot het oudste kuiken van de bosuil de nestkast te verlaten en de wijde wereld in te fladderen (echt vliegen kunnen ze nog niet). Een groot deel van de nacht zat hij op de tak voor de kast, om vervolgens voor het oog van de webcam van tak naar tak te fladderen en te klimmen. Het is altijd een bijzonder gezicht, maar het stemt ook weemoedig: die zien we (waarschijnlijk) niet meer terug voor de cams. 

Binnenkort volgt ook zijn broer of zus en is de kast leeg, dus geniet nog even van de beelden, zolang het nog kan!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht