naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Lepelaar

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Jongste lepelaartje valt uit het nest   *   Zondag om 22:00 uur worden de webcams bij de koolmezen uitgezet   *   Alle acht koolmeesjes uit nest2 zijn uitgevlogen!   *   De jonge slechtvalkjes zijn geringd - het zijn drie vrouwtjes   *   Nestbouw huiszwaluw in volle gang!
Toon alle blogs & vlogs

Door Mariska van der Leij
Medewerker Vogelbescherming

Horrorweekend bij Beleef de Lente

Mariska van der Leij | dinsdag 22 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 301x

De gebeurtenissen die zich afgelopen weekend voor de webcams bij de havik en ooievaar afspeelden zouden niet misstaan in een vogel-horrorfilm; vijf kuikens kwamen op een wel heel verschrikkelijke en dramatische manier aan hun eind.

Voor wie dit lange weekend Beleef de Lente even niet gevolgd heeft: je hebt een aantal dramatische momenten gemist. Zagen we afgelopen vrijdag nog 19 kuikens voor de webcams van Beleef de Lente, na het weekend waren dat er zes minder. Wat is er gebeurd?

Waarschuwing: er is een kans dat je de beelden niet terug wilt kijken, want ze zijn schokkend. Daarom praten we je even bij in dit blog.

 

Vijf kuikens dood

Drie kuikens van de havik vonden de dood. Nadat moederhavik de kuikens eten gaf naast de nestkuil, konden ze niet meer zelfstandig terug kruipen. Moeders hielp de kuikens niet terug het nest in, zo stierven drie van de vier kuikens aan onderkoeling. 

Bij de ooievaars is de dood van het kleinste kuiken een (bijna) jaarlijks terugkerend drama. Het leek allemaal goed te gaan tot het kuiken stiller bleef liggen. Tot overmaat van ramp braakte ma ooievaar voedsel over het kleinste kuiken heen en de broertjes en zusjes probeerde het kuiken op te eten. Na een paar mislukte pogingen gooide ma ooievaar het kuiken uit het nest.

Alsof dat nog niet genoeg drama was, gebeurde de dag erna een ongeluk bij de ooievaars. Een van de overgebleven kuikens stikte in een braakbal en overleed

 

Een kuiken verliet de kast

Enkele dagen eerder dan verwacht besloot het oudste kuiken van de bosuil de nestkast te verlaten en de wijde wereld in te fladderen (echt vliegen kunnen ze nog niet). Een groot deel van de nacht zat hij op de tak voor de kast, om vervolgens voor het oog van de webcam van tak naar tak te fladderen en te klimmen. Het is altijd een bijzonder gezicht, maar het stemt ook weemoedig: die zien we (waarschijnlijk) niet meer terug voor de cams. 

Binnenkort volgt ook zijn broer of zus en is de kast leeg, dus geniet nog even van de beelden, zolang het nog kan!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht