Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
foto Arda van der Lee

Door Arda van der Lee
STORK

Hap, slik, weg?

Arda van der Lee, STORK | donderdag 12 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 301x

Op het filmpje van 11 mei lijkt het dat er een mol wordt gebracht. Voor zo’n klein kuukje is dat een forse prooi om weg te werken. Het is niet hap, slik, weg zoals een lekkere regenworm. En een mol is een prooi die best wat risico met zich meebrengt.

Mollen zijn geen prooien die dagelijks gepakt worden zoals regenwormen, slakken en kevers. Ze horen meer bij de categorie 'gelegenheidsprooien'. Prooien die ze zullen nuttigen als ze die tegenkomen en kunnen pakken, maar die ze niet per se nodig hebben. Denk bv. ook aan muizen, kikkers en rivierkreeften.

Met mollen moeten zelfs volwassen vogels een beetje oppassen. Op de foto ziet u de enorme graafklauwen, letterlijk kort maar krachtig. Ooievaars slikken prooien in zijn geheel door en daar schuilt bij het eten van een mol het gevaar. Als de mol nog leeft, dan zal die in de ooievaar nog even 'doorgraven' voordat hij stikt.

Maar voor de ooievaar kan het dan te laat zijn, de slokdarm en maag kunnen zodanig vernield zijn door de gravende klauwen, dat de ooievaar sterft. Het devies is dus: zorg dat de mol dood is. Ooievaars doen dat door de mol dood te pikken of te verdrinken.

Mol of kikker?

Trouwens, bij goed bestuderen van het filmpje rijst de vraag of het wel een mol is. Er lijken allerlei lange poten of andere uitsteeksels aan de prooi te zitten. De poten van een mol zijn maar klein en ook een lange staart vinden we niet bij dit zoogdiertje.  Misschien toch een kikker?

Maar wat het ook was, het was wel wat anders dan een hapje regenwormen, dat glijdt soepel naar binnen! Hap, slik, weg!


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs