Hoog tijd voor weer eens een t..
28.03.25 Bij de kerkuil wisselen hoge pieken en diepe dalen elkaar af. Zo is dat in miljoenen ..
Door
Arda van der Lee
Arda van der Lee, STORK | donderdag 12 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 432x
Mollen zijn geen prooien die dagelijks gepakt worden zoals regenwormen, slakken en kevers. Ze horen meer bij de categorie 'gelegenheidsprooien'. Prooien die ze zullen nuttigen als ze die tegenkomen en kunnen pakken, maar die ze niet per se nodig hebben. Denk bv. ook aan muizen, kikkers en rivierkreeften.
Met mollen moeten zelfs volwassen vogels een beetje oppassen. Op de foto ziet u de enorme graafklauwen, letterlijk kort maar krachtig. Ooievaars slikken prooien in zijn geheel door en daar schuilt bij het eten van een mol het gevaar. Als de mol nog leeft, dan zal die in de ooievaar nog even 'doorgraven' voordat hij stikt.
Maar voor de ooievaar kan het dan te laat zijn, de slokdarm en maag kunnen zodanig vernield zijn door de gravende klauwen, dat de ooievaar sterft. Het devies is dus: zorg dat de mol dood is. Ooievaars doen dat door de mol dood te pikken of te verdrinken.
Trouwens, bij goed bestuderen van het filmpje rijst de vraag of het wel een mol is. Er lijken allerlei lange poten of andere uitsteeksels aan de prooi te zitten. De poten van een mol zijn maar klein en ook een lange staart vinden we niet bij dit zoogdiertje. Misschien toch een kikker?
Maar wat het ook was, het was wel wat anders dan een hapje regenwormen, dat glijdt soepel naar binnen! Hap, slik, weg!
STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK
28.03.25 Bij de kerkuil wisselen hoge pieken en diepe dalen elkaar af. Zo is dat in miljoenen ..
27.03.25 Nog even en dan is het gedaan met de rust in deze kast. Overdag kijken we nu nog naar..
27.03.25 Op de Morteltoren hebben we man BUS veel prooien aan vrouw 4NL zien overdragen. Veel ..