Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Groen

Peter de Vries, NIOO | zondag 31 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1132x

Het is niet te missen. Wie af en toe naar buiten kijkt zal het met me eens zijn; het is langzaam groen aan het worden. Het groen dat je ziet is een hele frisse. De meidoorns beginnen te bloeien en zo zag ik afgelopen week mijn eerste boerenzwaluw en vliegen hommels luid snorrend door de tuin: lente!

Het is grappig hoe snel het ineens kan gaan. Dagen, nee weken zit je te wachten op een beetje lente en dan plotseling is het zo ver. Solitaire bijen bezoeken mijn verschillende insectenhotels, de mussen strijden om het mooiste plekje in de mussenkast, hommels snorren door de tuin en ik zag dus mijn eerste boerenzwaluw. Verderop in het land werden de eerste puperreiger, boompieper en gele kwikstaart ook al weer gezien. Je kan erop rekenen dat het nu snel gaat, heel snel. De een na de andere overwinteraar keert terug. Voor mij is het bij elke nieuwe ‘jaarsoort’ die ik zie alsof ik een klein feestje vier. De eerste nachtegaal, gierzwaluw of spotvogel, het blijft leuk en gaat nooit vervelen.

Daarnaast zie je dat wintergasten en masse vertrekken. Zo zijn de afgelopen dagen alle door het NIOO gezenderde kleine zwanen (ook daar doen wij onderzoek aan, zie kleine zwanen onderzoek NIOO) in een paar dagen vanuit Duitsland en Denemarken naar Estland gevlogen. Hier blijven ze totdat het ook daar echt lente is geworden en ze doorvliegen naar de broedgebieden in Arctisch Rusland (Pechora Delta).  

Zoals Bernice in haar blog (zie geheimtaal) schreef gebruiken wij codes waarmee we aangeven in welk stadium de nestbouw zich bevindt. Mijn collega’s gaan nu steeds regelmatiger het bos in en scoren de nestbouw. Dit scoren gebeurt nu al meer dan zestig jaar in steeds dezelfde bossen op exact dezelfde manier, volgens hetzelfde protocol. Hierdoor zie je dat het bouwen van nesten steeds vroeger begint, een duidelijke aanwijzing dat het klimaat echt aan het veranderen is. Met andere woorden, het is steeds vroeger lente.

Eitjes zijn nog niet gevonden in al die gecontroleerde kasten. Tot afgelopen woensdag. ’s Middags vond een collega in een bosgebied niet ver van Nijmegen de eerste eitjes van het broedseizoen 2019: drie pimpelmees eieren. Het kan nu snel gaan met de lente, de voorjaarsvogels stromen het land binnen en de eerste eieren zijn er. It giet oan !   

 

fotograaf: Louis Vernooij

NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs