Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Geheimtaal

Bernice Sepers | woensdag 27 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 968x

Afgelopen maandag ben ik weer het bos in geweest voor een avondcontrole. We zagen al wat nestbouw in veel nestkastjes, net zoals in onze Beleef de Lente nestkasten. Maar wat doen we hiermee? Noteren we dat?

Blijven checken

Aangezien de nestbouw dus ook in het bos is begonnen, stoppen we met de avondcontroles en gaan we de nestkasten overdag checken. Dit doen we om te beginnen één à twee keer per week. Op die manier krijgen we al een idee van waar de koolmezen gaan broeden en hoe snel dit zal gebeuren.

 

WM, VM, HVN?

In onze veldboekjes schrijven we aan de hand van afkortingen op hoever de nestbouw gevorderd is. Als één à twee stukjes mos in een nestkast liggen, schrijven we 1 piece op. Als iets meer mos aanwezig is, schrijven we WM (weinig mos). Maar, als zoveel mos aanwezig is dat de bodem bijna bedekt is, dan schrijven we een M (mos) op. Als de bodem van de nestkast volledig bedekt is met mos, dan schrijven we VM (veel mos). Indien de bodem bedekt is en al een nestkom te zien is, schrijven we HVN (half voltooid nest) op. Wanneer dit allemaal het geval is en ook nog wat haren aanwezig zijn, schrijven we BN (bijna nest). Als de bodem bedekt is met mos, we een nestkom zien en veel haren aanwezig zijn, dan is het nest helemaal af en schrijven we een N (nest) op.

 

Geheimtaal

Hoe meer nesten je ziet, des te meer gevoel je hiervoor krijgt. Dankzij deze afkortingen verspillen we weinig tijd en papier. Voor anderen ziet het eruit als geheimtaal, maar voor de onderzoekers is zo in één blik duidelijk hoever een nest gevorderd is.

 

Voltooide nesten bij Beleef de Lente?

Als ik zo naar de nesten van onze Beleef de Lente koolmezen kijk, dan zie ik: een flinke laag mos, veel haren én een mooie nestkom. Deze nesten zijn (bijna) af. Kortom, ik zou een N in mijn veldboekje schrijven! Zouden onze koolmezen het hier ook mee eens zijn of blijven ze nog even bouwen?

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs