Het jaar van onze schollies
28.05.23 De drie kuukjes van de scholeksters op het dak wisten ons vanaf dag één te doen smelt..
Door
Bernice Sepers
NIOO-KNAW
Bernice Sepers | woensdag 27 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 871x
Aangezien de nestbouw dus ook in het bos is begonnen, stoppen we met de avondcontroles en gaan we de nestkasten overdag checken. Dit doen we om te beginnen één à twee keer per week. Op die manier krijgen we al een idee van waar de koolmezen gaan broeden en hoe snel dit zal gebeuren.
In onze veldboekjes schrijven we aan de hand van afkortingen op hoever de nestbouw gevorderd is. Als één à twee stukjes mos in een nestkast liggen, schrijven we 1 piece op. Als iets meer mos aanwezig is, schrijven we WM (weinig mos). Maar, als zoveel mos aanwezig is dat de bodem bijna bedekt is, dan schrijven we een M (mos) op. Als de bodem van de nestkast volledig bedekt is met mos, dan schrijven we VM (veel mos). Indien de bodem bedekt is en al een nestkom te zien is, schrijven we HVN (half voltooid nest) op. Wanneer dit allemaal het geval is en ook nog wat haren aanwezig zijn, schrijven we BN (bijna nest). Als de bodem bedekt is met mos, we een nestkom zien en veel haren aanwezig zijn, dan is het nest helemaal af en schrijven we een N (nest) op.
Hoe meer nesten je ziet, des te meer gevoel je hiervoor krijgt. Dankzij deze afkortingen verspillen we weinig tijd en papier. Voor anderen ziet het eruit als geheimtaal, maar voor de onderzoekers is zo in één blik duidelijk hoever een nest gevorderd is.
Als ik zo naar de nesten van onze Beleef de Lente koolmezen kijk, dan zie ik: een flinke laag mos, veel haren én een mooie nestkom. Deze nesten zijn (bijna) af. Kortom, ik zou een N in mijn veldboekje schrijven! Zouden onze koolmezen het hier ook mee eens zijn of blijven ze nog even bouwen?
28.05.23 De drie kuukjes van de scholeksters op het dak wisten ons vanaf dag één te doen smelt..
28.05.23 Gisteren waren we nog even op de cameralocatie om de laatste dingen af te spreken voo..
27.05.23 Dat moeten ringers wel zijn, toch? Die willen toch graag alle vogels ringen? Nee, mis..