Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs

Gemengd huwelijk

Wim van Nee, STORK | zaterdag 1 juli 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 163x

Soms gebeurt er iets opmerkelijks. Dat was bijvoorbeeld een paar jaar geleden het geval in onze eigen woonomgeving, in het zuidoosten van Drenthe.
Schoonebeek, 10 april 2020

Begin april 2020.  Ineens was hij er, een zwarte ooievaar.  Hij vloog boven ons huis en draaide zijn rondjes op de thermiek. De dagen erna zagen we bijna dagelijks ook witte ooievaars overvliegen. Zouden ze in de buurt nestelen?

Het meest te vertellen

We zijn gaan kijken bij de nesten bij ons in de buurt en hadden de plek snel gevonden. En daar gebeurde iets bijzonders. Een paartje witte ooievaars en één zwarte ooievaar hadden samen hun oog laten vallen op een paalnest in Schoonebeek, slechts een paar kilometer bij ons huis vandaan. We hebben met verwondering gekeken hoe dat in zijn werk ging.
De zwarte ooievaar zat op het nest, de twee witte keken toe vanaf het rieten dak van een schuurtje. Gingen zij samen op de wieken, dan ging de zwarte mee.
Wanneer de witte terugkwamen op het nest, dan volgde de zwarte ooievaar onmiddellijk. En als die ook aanstalten maakte om ook op het nest te landen, maakten de witte plaats.
Het was duidelijk wie het meest te vertellen had.

Schuw

Zwarte ooievaars broeden (nog) niet in Nederland. Het zijn schuwe vogels van moerasbossen, die veel te vinden zijn langs rivieren zoals de Elbe. Het zijn vooral vogels van het water en ze eten onder andere vis. Dat is anders dan onze witte ooievaar, die zijn voedsel vooral vindt in de (natte) weiden, langs slootkanten en in ruigtes. Zwarte ooievaars broeden in de bomen van moerasbossen, ver weg van menselijke drukte. 
De keuze van de zwarte ooievaar voor het kunstnest in een gecultiveerde omgeving was opvallend. Toch leek hij zich hier helemaal thuis te voelen tussen de witte, ze herkennen de verwantschap. Het samen optrekken zag er vriendelijk uit, behalve wanneer de twee witte op het nest gingen staan. Die plek was voor de zwarte ooievaar en dat liet hij merken.

Grijze ooievaar?

Ik was hier niet op teruggekomen, als er niet iets bijzonders was gebeurd.
We gaan naar Duitsland. In april van dit jaar wachtte een mannetjes ooievaar op zijn partner. Die kwam niet terug, maar in haar plaats verscheen een zwarte ooievaar. En daar kwam een bijzondere ooievaarsrelatie uit voort, een wit mannetje en een zwart vrouwtje.
Tot nu toe leek het een beetje op de situatie in Schoonebeek. Totdat er werd gebroed en de eieren uitkwamen. En zo zitten daar nu twee gezonde jongen op het nest, voortgekomen uit een gemengd huwelijk. We zijn heel benieuwd hoe die er uit gaan zien.

De natuur blijft verrassen en wij blijven ons verwonderen.

 

Wim van Nee
Stork

Link naar artikel: Sensation in Lüder: Zwei ‘Graustörche’ geboren

Erica, 2 mei 2020

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs