Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Op zicht zoeken naar voedsel (Caroline Walta)

Door Caroline Walta
STORK en Haagse Vogelbescherming

(Geen?) tafelmanieren

Caroline Walta, STORK | zondag 28 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1024x

Eén van de regels aan tafel is: "niet met je eten gooien." Bij mensen dan, de ooievaar doet met zijn maaltijd wel aan smak en smijtwerk.

Om te eten, maken wij gebruik van onze handen. En allerlei hulpmiddelen zoals bestek, borden en bekers. Sommige vogels gebruiken hun voeten (roofvogels en papegaaiachtigen) en een paar soorten werken met gereedschappen als takjes en spleten in bomen (kraaiachtigen en spechten). De ooievaar kan zijn maaltje maar op één manier binnenkrijgen: met de snavel.

Gooien

Om het eten van de grond in de bek te krijgen, gooit de ooievaar het met de snavel omhoog en vangt het op. Het gaat heel snel, dus vaak is de prooi nauwelijks te zien. Het maken van een foto of filmpje biedt dan uitkomst. In de collage zie je op de bovenste twee foto's de ooievaar met een larf en een worm. In de banner kun je zien hoe de ooievaar zijn voedsel vindt: vooral op het zicht, met de ogen naar beneden gericht.

Braken

Een tweede manier om te ontdekken wat een ooievaar eet, is posten bij het nest. De oudervogels braken het voedsel uit hun maag op voor de jongen en die gooien het op hun beurt weer omhoog in hun snavel(tje). Het is me met veel geduld gelukt om de onderste twee foto's te maken van een kever en een kikker. Tja, van die laatste zijn alleen de pootjes nog zichtbaar, want het kuiken had al heel wat handigheid in het naar binnen schrokken van het lijf.

Ballen

Een derde manier om prooien te determineren, is het uitpluizen van braakballen, waarover we in één van de volgende blogs meer zullen vertellen.

Nette tafelmanieren hebben ooievaars niet, maar met alleen hun snavel kunnen ze prima smikkelen.

 

Collage (Caroline Walta)

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs