Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Erfbeesten

Pascal Stroeken, STONE | donderdag 22 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 498x

De dagen kabbelen voort, 'in afwachting van'. Mooi even tijd om eens stil te staan bij het leefgebied van steenuilen en zijn medebewoners op het platteland: erfbeesten!

Vraag tien mensen wat ze onder natuur verstaan en je krijgt waarschijnlijk tien verschillende antwoorden. Niet zo heel gek. Maar ik denk dat velen het er wel over eens zijn dat natuur niet beperkt is (en al helemaal niet beperkt hoort te zijn) tot de klassieke natuurgebieden met een hek er omheen en het onvermijdelijke informatiebord bij de ingang. Sterker, veel soorten leven juist níet in wat wij als natuurgebied bestempelen.

 

Cultuurvolgers

Neem steenuilen. Die hebben geen baat bij omheinde en strikt beschermde natuurgebieden. Steenuilen en veel andere dier- en plantensoorten zijn afhankelijk van de 'toevallige' natuurrijkdom die het platteland met zijn erven tot geschikt leefgebied maken. Het aanpassingsvermogen van deze soorten die we 'cultuurvolgers' zijn gaan noemen, heeft ze in staat gesteld in sterk door mensen gedomineerde landschappen te leven.

Het maakt ze echter ook kwetsbaar als de mens net even iets te veel gaat domineren en dat is wat we in de praktijk helaas zien. Door grote veranderingen die ook cultuurvolgers niet goed konden bijbenen, zijn de natuurwaarden op het Nederlandse platteland in de laatste decennia fors achteruitgegaan. Natuur om de hoek die ooit heel gewoon was, is tegenwoordig niet meer zo gewoon. Gewone soorten zijn vaak zeldzaam geworden. Dat moet anders!

  

Basiskwaliteit Natuur

Om het tij te keren, heeft Vogelbescherming Nederland onlangs het concept van 'Basiskwaliteit Natuur' geïntroduceerd. Eigenlijk is het heel simpel: zorg ervoor dat de gewone soorten die karakteristiek zijn voor een bepaald landschap of gebied, weer gewoon worden. Basisnatuurkwaliteit van natuurgebied tot in de stad, maar vooral ook op het platteland waar zoveel verbeterd kan worden. Een prachtig initiatief dat veel support verdient.

Steenuilen kunnen als ambassadeur van het natuurrijke erf een belangrijke rol spelen bij de invulling van de basiskwaliteit van de plattelandsnatuurwaarden. In een landschap waar het voor steenuilen goed toeven is, is de basiskwaliteit op de goede weg of misschien zelfs al op orde.

 

Erfbeesten

Dit brengt mij op het boekje Erfbeesten dat STONE in 2019 heeft uitgebracht. In Erfbeesten worden naast de steenuil 25 andere populaire en minder populaire erfbeesten geportretteerd. Interessante wetenswaardigheden over soorten als regenworm, mol, kauw en merel worden gecombineerd met informatie over wat u kunt doen om het erfbeesten naar de zin te maken. Prima inspiratie om zelf een steentje bij te dragen aan de basiskwaliteit!

Het boekje is nog volop verkrijgbaar bij de webshop van STONE. Warm aanbevolen!

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs