Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Er valt altijd iets te leren...

Samira al Gimandari | dinsdag 21 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 103x

Natuurlijk hadden we gehoopt dat alle mereljongen waren uitgevlogen. Omdat de toekomst onvoorspelbaar blijft, kunnen we het best objectief blijven en terugblikken naar de mooie momenten die we van dit legsel hebben mogen meekrijgen. Met als hoop dat dit een bewijs is om een advies mee te geven.

Van nesten bouwen tot bijna uitvliegen

Dit jaar, een beschutte plek dachten wij en de merelouders. Iets waar wij van leren maar de merel ook. Zij kunnen hiervan leren voor volgende legsels, komend of daaropvolgend broedseizoen. 

In dit seizoen hebben we stil kunnen staan bij meerdere stadia van het broeden en zijn ze toch een aardig eind gekomen.

 

Kort samengevat

Het maken van het nest is spoedig gegaan (23 april) en V maakte het zich al snel comfortabel in het gebouwde nest. Een aantal dagen later (25 april) was er een vermoeden van een eerste ei. Op 2 mei konden we bevestigen dat er vijf eieren waren en op 10 mei zagen we het eerste snaveltje dat riep om eten. Uiteindelijk kregen we op 16 mei de bevestiging dat het gelukt was om 5 jongen uit te broeden. Drukte voor beide ouders, maar de jongen groeiden hard met het menu dat hun vader en moeder bij elkaar foerageerden. 

 

Omgevingsfactoren van begin tot eind

Persoonlijk denk ik dat je oneindig door kan speculeren over wat voor factoren een broedsel per soort kunnen beïnvloeden. Het is de natuur waar we geen controle over kunnen krijgen en die we enkel kunnen observeren. Het weer kan de snelheid van het broeden beinvloeden, maar ook geluiden van mogelijke predatie of menselijke acties beinvloeden het gedrag van de ouders en daarmee ook weer de snelheid van het broeden.

Natuurlijk is het voorval van dit specifieke merelnest ook representatief voor wat er buiten ons zicht gebeurt. Daarom kunnen we hiermee mensen ook blijven informeren over wat voor invloed huiskatten kunnen hebben op het moment dat de jongen uit het ei zijn. Je wilt immers niet dat dit de populatie op lange termijn  beinvloedt.

 

En nu?

Leidt het roven van dit nest tot de start van een vervolglegsel? Wat zullen de merels denken na deze gebeurtenis? Valt het ze minder zwaar dan wat wij ervan denken of zullen zij erin staan als 'dit hoort nu eenmaal bij het broeden'? Wat het besluit ook zal worden, het ligt in de natuur van de merels...

 

Dankwoord

We willen tot slot graag iedereen bedanken die betrokken is geweest bij het volgen, steunen en meehelpen bij de merels van Beleef de Lente.

Graag wil ik de medebloggers van team merel bedanken voor het samen enthousiast zijn voor de merel. Bedankt Anke Dijkhuis en Lilian Roosenboom voor jullie mooie blogs, die ik met bewondering heb gelezen en waar ik ook nog van heb mogen leren. Het volgen van een nest in een groep maakt het mooi om mijn liefde en passie voor vogels te delen en te versterken. 

Hierbij konden de clips niet vaak genoeg teruggeken worden: om het gedrag te verklaren of om gewoonweg van te genieten. Allemaal dankzij clipmakers Joanne Bakker en Ed Hoogkamer. En achter de schermen wil ik Mod12 en correspondent Corrie ook bedanken voor jullie bijdrage dit jaar!

Tot slot bedanken wij Vogelbescherming Nederland voor het mogen meekijken met de merels en natuurlijk de lezers van de blogs en kijkers van de clips. En niet te vergeten alle chatters en tipgevers.

Wij hopen dat u ondanks de afloop heeft kunnen genieten van alle merelbeelden. Wilt u Beleef de Lente blijven steunen? Dat mag natuurlijk altijd met een Tikkie, via deze link.

 

Hopelijk tot volgend seizoen!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs