Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
foto Arda van der Lee

Door Arda van der Lee
STORK

Eieren in de maak

Arda van der Lee, STORK | donderdag 31 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 396x

We zitten met onze neus bovenop de eieren, bij Beleef de Lente. Eerste ei, tweede ei, derde ei, het houdt niet op in alle nesten. Maar wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij het leggen van een ei?

Om te vliegen moet je vooral niet te zwar zijn. Dat geldt ook voor de toekomstige vogelmoeder. Daarom legt ze haar eieren niet allemaal tegelijk, maar stuk voor stuk, meestal met tussenruimte van een etmaal. De meeste grote vogelsoorten, zoals de ooievaar, leggen slechts eens in de twee (of drie?) dagen een ei, bij enkele soorten is de tussenruimte nog groter.

Bevruchting

Ruim voor de bevruchting groeit het ei al in het lichaam van het vrouwtje. Een eicel rijpt in haar eierstok, de eidooier met voedsel voor het embryo wordt eerst aangemaakt. Daar bovenop ligt de kiemschijf met het genetische materiaal van het vrouwtje. Hier gaan de zaadcellen van het mannetje naar op zoek. Is de eicel bevrucht, dan komen er in de eileider om de dooier nog eiwit, twee vliezen en de kalkschaal heen. Daarna kan het ei dan (eindelijk) worden gelegd.

Even pauze

De ontwikkeling van het jonge leven is overigens al begonnen voor het ei wordt gelegd. Al in het moederlichaam begint de celdeling. Tijdens het leggen van het ei wordt de ontwikkeling even stopgezet, tot het broeden begint. 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs