Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto Leo: Om geknaagde wilg die nog volop uitschiet

Door Leo Daanen
Stork

Eieren en nog eens eieren

Leo Daanen, STORK | dinsdag 26 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 375x

Niet alleen de ooievaars leggen eieren hoor, tijdens onze nestkastencontrole komen we van alles tegen.
Foto Leo: Om geknaagde wilg van de achterkant gezien, zit nog maar met een stukje schil vast, net genoeg voor de sapstroom blijkbaar !

Schors van dennenboom

Als vogelwerkgroep hebben wij diversenestkast projecten, zowel steenuil-, kerkuil-, bosuil- en torenvalkkasten. Maar ook kleine holenbroederkasten zoals van koolmees, pimpelmees enz. Je komt tijdens deze controle dan ook van alles tegen, eieren en nog eens eieren haha. Zie op de collage enkele voorbeelden van wat we allemaal tegenkomen. Pimpelmees, koolmees, spreeuw en natuurlijk onze ooievaars in Beugen. Maar ook de boomklever die zijn nest maakt van schilfers van de schors van dennenbomen. Zo mooi om te zien, maar moeilijk te controleren, want als je de eieren wil tellen ,zakken ze voor je er erg in hebt tussen de schilfers door naar beneden.

Marterpoep

En dan komen we bij de steenuilenkast, deze hangt mooi in een wilg op een prachtige locatie. Met een laddertje klimmen we in de boom en maken voorzichtig de kast open, zodat een eventuele steenuil zich niet de pleuris schrikt als ik met mijn lelijke kop in beeld kom. Maar niet de steenuil, maar ik zelf schrik mij de pleuris. Jeetje joh ik moest opletten dat ik niet van mijn laddertje afknikkerde. Een lucht als er uit die kast kwam, alsof je je neus in een mestvaalt stak. Een marter heeft de steenuilenkast ingenomen en gebruikt deze als toilet, de vetkees. Kast schoongemaakt en nu maar hopen dat de steenuil een keertje zijn intrek neemt, die stinken tenminste niet zo erg als die marters. Poe hé wat een lucht.  

Houtbeitels

Zo ook de wilg, zie foto in de header en de tweede foto van de achterkant. Vorig jaar kwamen we bij deze wilg aan en er bleek een bever te bivakkeren in dat gebied. En bevers zijn echte houthakkers hoor, we hebben spanen van wel 5 bij 10 cm gevonden onder de wilg. Niet normaal wat een knagers dat zijn, die hebben geen tanden maar houtbeitels op de boven- en onderkaak zo lijkt het. De wilg stond zoals je kan zien al wat schuin, maar is ong. 50 cm boven de grond zover in geknaagd dat hij nog net met een schil vastzat en horizontaal omknakte. Toch schiet de wilg zoals je kan zien nog steeds uit dus er is nog sapstroom naar de takken. Dit jaar heeft hij de wilg nogmaals onder handen genomen je ziet de verse spanen onder de boom liggen. De foto is te mooi om deze niet te delen met jullie.

Nu nog even wachten op de wiebelkopjes bij de ooievaars (eind deze week ?) maar ook bij de andere soorten gaan er kuikens/wiebelkopjes komen hoor, spannend hé.

Groetjes Leo.                     


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs