Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Ooievaar

Toon alle blogs & vlogs

Door Wim van Nee
STORK

Ei, ei

Wim van Nee, STORK | zondag 22 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 384x

Terwijl de wereld worstelt met een gemeenschappelijke, sluipende vijand, gebeuren er gelukkig ook dingen waar je blij van wordt. De natuur ontwaakt en de ooievaars lopen mee in de pas van de lente: ze hebben hun eerste twee eieren gelegd.

Onwillekeurig begin je te rekenen. Tweede ei is gelegd, het broeden kan beginnen. Het eerste ei heeft koud liggen te worden, maar dat is zoals het gaat bij ooievaars. Het broeden begint vanaf het tweede ei. Vandaag dag één, rond dag 33 kunnen we de eerste kuikens verwachten. Raar woord eigenlijk, kuikens. Ik denk dan vooral aan kippenkuikens. Het formelere woord is pul, wat afgeleid is van het Latijnse woord pullus. Het betekent: jonge, nog met dons beklede vogel. En zo komen we toch weer precies bij kuiken uit, dat binnen Beleefde de Lente-kringen en vast ook daarbuiten de koosnaam kuuk heeft gekregen.

Ik dwaal af.
Misschien weet u het nog van voorgaande jaren, de ooievaarseieren worden met een tussentijd van ongeveer 48 uur gelegd. Arda heeft hier in haar weblog al over geschreven. Opvallend is dat de eieren steeds ’s nachts worden gelegd. Daar is ook een reden voor. Tijdens het leggen van een ei is een vogel kwetsbaar. Het is niet handig om tijdens deze inspanning gestoord te worden door bijvoorbeeld kauwtjes. En ’s nachts is die kans nu eenmaal kleiner. Het is dus eigenlijk een veiligheidskwestie.
Vanaf nu gaan we kijken in hoeverre de seizoenen vergelijkbaar zijn. Hoeveel eieren zullen er komen? Hoeveel jongen zullen uitvliegen? We weten het allemaal niet, we laten ons verrassen.

We moeten nog wel één wat minder leuk nieuwtje vertellen. Hoewel ooievaars niet kunnen fluiten, produceren ze toch op allerlei manieren geluid. Het klepperen van ooievaars is echt iets geweldigs. Maar dit jaar blijven we verstoken van geklepper bij de livebeelden. Alle inspanningen ten spijt, is het de technici niet tijdig gelukt om de microfoon goed te laten functioneren. Dat is echt jammer, maar we moeten het ermee doen.

Wim van Nee
STORK


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht