Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Andries Dijkstra
Andries Dijkstra | vrijdag 15 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 819x
Nu, ruim vier weken later liggen er toch weer eieren in dit oude, van origine roofvogel nest en gaan de camera’s weer aan!
Wordt het een kansrijke herkansing?
In hun Noord-Afrikaanse regio van herkomst kunnen nijlganzen het hele jaar door broeden, als er maar voldoende voedsel beschikbaar is op het moment dat de jongen worden geboren. In Europa gedragen de nijlganzen zich vergelijkbaar met hun in Afrika levende soortgenoten. Als echte opportunisten benutten ze, behalve in de wintermaanden, iedere kans om te gaan broeden. Met de zachte winters van de laatste jaren blijkt dit in de praktijk neer te komen op een broedperiode van eind januari t/m oktober, met een piek tussen half april en begin juni. Dus is er nog volop gelegenheid om succesvol een aantal fraaie dons kuikens uit het ei te zien kruipen.
De steenmarter, nog steeds een risico?
Hoewel er extra gaas rondom de stam van de nestboom is aangebracht, kunnen we niet uitsluiten dat een steenmarter toch nog via een andere boom bij het nest kan komen. Wel gaan halverwege mei de meeste steenmarter moeders ’s nachts met hun halfwas jongen op stap. Deze jongen zullen nog niet in staat zijn om zo’n gevaarlijke klimpartij te ondernemen en moeder zal hen niet onbewaakt achterlaten om zelf op grote hoogte een paar eieren te bemachtigen. Bovendien is er nu voor hen voldoende voedsel op een minder arbeidsintensieve en risicovolle manier te vinden.
Een ménage à trois?!
Een Franse uitdrukking die oorspronkelijk werd gebruikt voor een overeenkomst waarbij drie individuen seksuele relaties met elkaar hebben en tot hetzelfde huishouden behoren. Begin april hebben de nijlganzen ons hier sterke staaltjes van laten zien!
We weten niet of de huidige nijlgans, die op het oude nest lijkt te gaan broeden, tot dit eerdere drietal behoort. Wat opvalt is dat ze vaak alleen arriveert op en vertrekt van het nest. Of de man verschijnt wel, zoals een paar dagen geleden, maar in gezelschap van een andere (nieuwe) vrouw! Doorgaans zien we dat de Nijlgans stellen zich juist gezamenlijk bezighouden met het proces van broeden en opvoeden.
We zullen zien hoe het verder afloopt. Het is echter geen “appeltje-eitje” dat over een week of vier deze moeder nijlgans met haar jongen een zonnige toekomst tegemoet zwemt.
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..