Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Eén uit twee

Wim van Nee, STORK | vrijdag 30 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 862x

Het is toch wonderlijk. De eieren worden bijna exact om de 48 uur gelegd en steeds rond middernacht. Hoe doen die ooievaars dat toch? En is er een reden voor?

Menselijk geredeneerd zou je misschien zeggen dat dit het veiligste moment is. Je bent als ooievaarsmoeder op z'n kwetsbaarst als je aan het leggen bent. Maar zo bewust gaat een ooievaar er niet mee om, die volgt gewoon haar natuur.
Het tweede ei ...vanavond rond middernacht? Vast en zeker ...

In afwachting van het tweede ei, denk ik, net als vorig jaar, al na over het uitkomen ervan.  Een beetje zakelijk, een beetje vooruit denkend. En een beetje filosofisch natuurlijk.
Na het eerste ei wordt er nog niet echt gebroed. Er wordt wel wat op het ei gelegen, er wordt wat gerommeld met nestmateriaal, maar de continuïteit ontbreekt nog. Dat verwachten we vanaf het tweede ei. Maar gebeurt dat direct na de tweede bevalling of laat ma ooievaar het tweede ei nog even afkoelen?  

Als het  tweede ei  ook even afkoelt, dan zal de ontwikkeling van de embryo's in de eerste twee eieren gelijktijdig starten. Het uitkomen is ook gelijktijdig te verwachten.

Maar stel dat ma direct gaat broeden na het leggen van ei twee? Dan heeft dit tweede ei  een voordeeltje. Het komt warm uit mama en blijft warm. Het eerste ei moet even inhalen, moet opnieuw opgewarmd worden. En dan kan het zomaar gebeuren dat het eerste jong uit het tweede ei komt, één uit twee.

Op de bovenste foto ligt het ei klaar, in afwachting van de tweede. Vanaf vannacht kunnen we gaan aftellen.
30 maart plus 32 á 33 dagen...
1 of 2 mei ...

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs