Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
foto Arda van der Lee

Door Arda van der Lee
STORK

Een gaatje?

Arda van der Lee, STORK | donderdag 29 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 597x

Nog een paar dagen. Toch bekijken we nu al vol spanning de eieren zodra de broedende ouder even opstaat. Zien we al een gaatje, zien we een barstje? Na 33 dagen broeden zou het zover moeten zijn. Horen de ouders hun kuikens al piepen in het ei?

Voor iets dat zo licht is, is de schaal van een vogelei extreem sterk. Een kuiken, dat uit het ei kruipt, moet urenlang, soms dagenlang, hard werken om door de schaal te breken. De kuikens van de meeste vogels hebben een klein bobbeltje vlakbij de punt van hun snavel, de zogenaamde eitand, om hen te helpen. De eitand valt al snel af nadat het kuiken uit het ei is gekropen. De eitand wordt gebruikt om één of meerdere gaatjes in het ei te maken. Als dat gelukt is, moet de eischaal nog helemaal gebroken worden. Door dat gaatje is de schaal al een stuk minder sterk.

Krachtpatser

Het kuiken breekt de schaal door van binnenuit met zijn lijfje stevig te drukken. Soms kan je dan ook het kuiken horen piepen. Het ei breekt niet zomaar willekeurig, nee, net iets boven het breedste deel. Dat is ook goed te zien op de foto waar een jonge kievit bezig is uit het ei te komen.

Lege doppen

Je kan aan lege eierschalen die je nu weleens ziet liggen, daarom ook vaak wel zien of ze 'gewoon' zijn uitgekomen of dat het ei door een rover kapot is gemaakt. Dan is de schaal niet doormidden, maar zit er alleen een gat in, waardoor de smakelijke inhoud is opgeslurpt.

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs