Weeksamenvatting week 3
23.03.25 Daar zijn we weer met de derde weeksamenvatting, boordevol wetenswaardigheden en ande..
Door
Maartje Eijlander
Maartje Eijlander | vrijdag 22 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 198x
Vorig jaar schreef Marieke een mooie blog over de reis van het ei, vanaf de start als eicel in de eierstok tot het ei dat door vrouw slechtvalk gelegd wordt en als een klein kunstwerk tussen de kiezels zal liggen glimmen.
Prachtige kleuren worden op het ei aangebracht terwijl het zich, in de laatste ontwikkelingsfase voor de leg, in de schaalklier bevindt. Voor een duidelijke afbeelding zie ook deze eerdere blog van Johan uit 2018. In de wand van de schaalklier bevinden zich cellen die verschillende soorten pigmenten afscheiden: protoporphyrine voor roodbruine, biliverdine voor blauw-groen, bilirubine voor geel-bruin, en uroerythrine voor een rood-oranje kleur. Hoe lang het ei zich in de schaalklier bevindt en hoeveel het in die tijd van positie veranders bepaalt hoeveel en in wat voor patroon de pigmenten aan de eierschaal worden toegevoegd.
Het uiterlijk van een ei is dus afhankelijk van de soort, samenstelling, en hoeveelheid pigment, in welke lagen van de schaal het pigment zich bevindt, en hoe het over de schaal verdeeld is. Zo kan een ei bijvoorbeeld diepblauw van kleur zijn zoals bij de spreeuw (Sturnus vulgaris), donkerbruin zoals bij de gevlekte nothura (Nothura maculata), roestbruin gespikkeld zoals bij onze slechtvalk (Falco peregrinus), geelbruin met zwarte lijntekeningen zoals bij de jacana (Jacana spinosa), zandkleurig gespikkeld zoals bij de strandplevier (Charadrius alexandrinus), of helemaal wit zoals bij de kerkuil (Tyto alba).
Al die prachtige variatie in kleuren en patronen zijn belangrijk voor de overlevingskansen van het ei. Hoe dat precies zit bij de slechtvalk heb ik niet kunnen vinden, maar hier de meest genoemde functies op een rijtje:
Nog één laatste feitje over alle kleurrijke pracht en praal van vogeleieren: vogels kunnen ook ultraviolette kleuren zien, die wij als mens niet kunnen waarnemen!
Ben je benieuwd waar ik dit allemaal heb geleerd? Dan zou je de volgende literatuur in kunnen duiken:
23.03.25 Daar zijn we weer met de derde weeksamenvatting, boordevol wetenswaardigheden en ande..
23.03.25 Terwijl in Nederland de start van lente werd gevierd met warmste 21 maart ooit, kleum..
22.03.25 Ik zie - ik zie, wat jij niet ziet. Door de kier die ontstaan is door het krimpen van..