Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Wim van Nee
STORK
Wim van Nee, STORK | zondag 15 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 788x
Maar wat doet hij dan om een ooievaarsvrouw te verleiden? Er zal toch iets moeten gebeuren?
Als hij in het vroege voorjaar terugkomt, dan is het nest het eerste waar hij zich mee bezig houdt. ‘Waar is mijn nest? Of, bij een eerste terugkomst, waar vind ik een nest? Kan ik een nest kraken? Moet ik zelf op een nieuwe plek aan het bouwen? Is er iets te eten in de buurt?’
Mevrouw ooievaar is nog niet in beeld. In de overwinteringsgebieden is er geen sprake geweest van ooievaarsliefde en ook onderweg kijken ze niet liefdevol naar elkaar om. Sterker nog, ze zijn niet eens samen op trek geweest.
Eenmaal thuis, dan richt de liefde van de man zich op het nest. Pas als dat her- of veroverd is, dan kan de vaste of nieuwe partner worden verwelkomd. Met geklepper en vleugelbewegingen worden de contacten gelegd of hersteld. Liefkozend wordt een beetje in elkaars veren gepeuterd en alle overige liefdevolle activiteiten spelen zich ook af op het nest.
Het nest onbeheerd achterlaten wordt gevaarlijk als er kapers op de kust zijn. Daarom zal zoveel mogelijk één van de twee nestbewoners op het nest aanwezig zijn. De ander kan dan een hapje gaan eten, want sámen eten is er niet bij. Ook elkaar verwennen met een snack uit het veld is niet aan de orde, daar moet ieder echt zelf voor zorgen. Wel wordt er nestmateriaal gezocht en meegenomen naar het nest, waarmee eendrachtig aan het nest wordt gebouwd.
Pa ooievaar hoeft niet bang te zijn dat zijn partner geschaakt wordt door een ander.
Pa en ma zijn beide verliefd...op het nest.
Dit is de de basis van de ooievaarssamenleving.
Wim van Nee
STORK
STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..