Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs
Webcambeelden van medio april uit Hongarije, Roemenië en Zuid-Duitsland

Door Caroline Walta
STORK en Haagse Vogelbescherming

April doet wat 'ie wil

Caroline Walta, STORK | zondag 23 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1032x

Het wil maar niet lukken met de voorjaarstemperaturen, overdag een kille wind, nachtvorst en Pasen kouder dan Kerst. In Zuid-Duitsland, Hongarije en Roemenië, zijn de ooievaars op de nesten letterlijk ondergesneeuwd. Gaat het nog goed komen?

De lichaamswarmte van de broedende ooievaar beschermt het kostbare legsel. Onze temperatuur is zo'n 37 graden, die van vogels ligt iets hoger, tussen de 41 en 46 graden. De ooievaar gaat zo op het broedsel liggen, dat de huid zoveel mogelijk in contact komt met de eieren. Je kan dat goed zien aan de manier van gaan zitten als de broedende vogel heeft gestaan of direct na een wissel tussen beide ooievaars: ze wiegen een beetje met hun lijf.

Vogels in ons deel van de wereld - met de verschillende seizoenen - zijn gebouwd op kou. Onder de veren zit namelijk nog isolerend dons. Meest belangrijk is de beschikbaarheid van voedsel. Zolang er maar genoeg te eten is om de interne temperatuur op gang te houden. Het voer is het hout van de haard... de benzine van de auto.

In 2016 was het ten oosten van ons land in deze tijd ook raak met sneeuw. Een groot deel van de eieren en kleine kuikens hebben het toen toch gered. We houden moed en goede hoop voor 2017, die ooievaars kunnen wel wat hebben!


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs