Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

3 eieren!

Sharon Lexmond | woensdag 25 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 386x

3 gierzwaluweitjes liggen er in het nestje op kamer 100! Waarschijnlijk blijft het bij dit aantal. Al zou het ook kunnen, zoals Jochem eerder al schreef, dat er misschien nog 1 bij komt. Wie zal het zeggen! Momenteel ligt het gierzwaluwpaartje lekker knus samen op het nest....

 Gierzwaluwnestje

 

Het nestkommetje waarin de 3 eitjes liggen,  bestaat uit een samenraapsel van allerlei spul wat uit de lucht gevangen is en met speeksel aan elkaar vastgeplakt zit. Soms echter, pikken gierzwaluwen ook nog wel eens wat nestmateriaal uit spreeuwen- of mussennestjes. Waarschijnlijk verklaart dat de strootjes die we in het nest zien liggen. De eitjes worden door pa en ma om en om bebroedt totdat na ongeveer 20 dagen de jongen uit het ei kruipen. Als alles gaat zoals het moet gaan, kunnen wij half juni dus hopelijk de kuikens gaan verwelkomen!

 

Bijzondere snavels

 

Zoals eerder al beschreven is, zijn de gierzwaluwen bijzondere vogels. We weten inmiddels dat de pootjes van een gierzwaluw best heel bijzonder zijn, hun specialistische luizenvriendjes zijn bijzonder (hier zien we dat nog even extra duidelijk... brrr....) maar ook de snavel moeten we niet vergeten! Die is namelijk ook best bijzonder. Omdat een gierzwaluw vooral zachte insecten uit de lucht vangt, heeft hij ook niks aan een krachtige of supersterke snavel zoals bijvoorbeeld een roofvogel of een uil heeft. De gierzwaluwensnavel is juist zeer zacht, teer en soepel. Ook is hij in verhouding ontzettend groot. Wij zien op beelden of foto’s eigenlijk alleen maar het uiterste snavelpuntje waarvan vaak gedacht word dat dat dé snavel is. Als een soort rondvliegend vlindernetje vliegt de gierzwaluw al happend met zijn snavel rond, jagend op insecten en op heel warme dagen wil hij vliegend ook nog wel eens een slokje water opscheppen uit een rivier. Om de werkelijke grootte even goed te duiden, hieronder zie je een foto van een stel jonge gierzwaluwen waarvan er 1 gaapt... gewoon omdat het leuk is!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Gierzwaluw Alle Beleef de Lente blogs