Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

138 uur en 25 minuten later...

Claudia Leenders | woensdag 3 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 78x

De sterren van de show hebben ons kijkers weer eens in het ootje genomen. Op donderdag, twee dagen na ei 1, zaten we met spanning te wachten op ei 2. Maar er kwam niets, en de volgende dagen ook niet. Wat was er aan de hand? Moesten we ons nu zorgen gaan maken? Maar nee, 1 april stond voor de deur.
Spoileralert: het zijn er al 3!

Vrouw Torenvalk heeft vast net zo lang gewacht tot wij de hoop al bijna hadden laten varen. En toen het zover was, precies op 1 april, legde de grappenmaakster tóch een tweede ei! Dat gemiddelde van twee dagen tussen het leggen van de eieren, daar hebben ze zich dus mooi niet aan gehouden. Tussen ei 1 en ei 2 zat namelijk wel 138 uur en 25 minuten. De muizenaanvoer van Meneer Torenvalk kwam daarna direct op gang, mooi te zien in Emil's clipje van maandag. 

En geheel volgens plan kwam 48 uur en 44 minuten later eitje nummer 3. Tenminste, het precieze tijdstip is een gok. Mevrouw Torenvalk deed namelijk heel geheimzinnig over dit ei. Ze bleef lang op het legsel zitten dus we kunnen niet met zekerheid zeggen wanneer het ei gelegd is. Toen M langs kwam met een muis konden we het trio eindelijk goed zien liggen. 

Van paring tot ei

Dat ene moment waar iedereen naar uit kijkt is in één tel voorbij. Geen een - een ei. Ineens ligt het daar. Iedereen die het live zag gebeuren is in de wolken. En de rest, de kijkers die net even koffie haalden in de keuken, naar het toilet waren, of de deur moesten opendoen, balen als een stekker. Maar vóór dat ene moment gebeurt er natuurlijk een hoop 'achter de schermen'. Wat gaat er vooraf aan het moment sûpreme?

Het begint allemaal vóór de paring. Zodra de eicel klaar is voor de eisprong, ovulatie, belandt deze in de eileider waar de bevruchting zal plaatsvinden. Tijdens de paring slaat het vrouwtje een deel van de sperma van het mannetje op in speciale klieren. Na de bevruchting daalt de eicel af door de eileider en vinden er heel veel celdelingen plaats. In zo'n 24 uur wordt de eicel omhuld met eiwit en de beschermende schaal. Goede voeding en rust is hierbij heel belangrijk. En ta-da, daar is het ei waar wij met z'n allen zo naar uit hebben gekeken.

Hoe zit het met kuukje nummer 1?

Deze vraag houdt menig kijker bezig aangezien dat ene ei zo lang alleen in de kast lag. Kan er nog een torenvalkje uit dit eerste ei komen? Zoals Linda zaterdag al in haar blog schreef: ‘Hoe langer het duurt, hoe kleiner de kans.’ Het ligt er ook aan hoeveel eieren er nog gaan komen en wanneer het broeden echt van start gaat. Bijvoorbeeld, bij een legsel van zes eieren met circa twee dagen tussen elk ei, start het broeden ook pas na tien dagen. Dus er kan nog vanalles gebeuren in de kast. Wij gaan vrijdag in ieder geval weer klaarzitten en hopen op een kwartet!

Foto: Vincent van Zalinge


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs