Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Mark Hessels
Mark Hessels | vrijdag 5 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 729x
Mary vertelde in haar eerste blog al hoe de kerkuilen in Nederland een flinke klap hebben gekregen van die korte, maar felle winterperiode. Zo is ook het eerste vrouwtje van onze M uit beeld verdwenen, maar daar straks meer over.
Nu kwamen er wel meer vogels en dieren in de problemen, maar kerkuilen lijken toch wel extra gevoelig hiervoor. Hoe zit dat eigenlijk ? De familie van de kerkuilen komt oorspronkelijk uit veel zuidelijkere gebieden en Nederland (en Denemarken) zijn zo’n beetje de meest noordelijke gebieden waar ze nog kunnen overleven. In de rest van Scandinavië, kom je ze bijvoorbeeld niet tegen.
Ondanks dat ze al vele duizenden jaren in deze streken voorkomen hebben ze zich nog steeds niet echt aangepast aan extreme winteromstandigheden.
Ik hoor het mijn moeder nog roepen in de winter. Lijkt simpel toch ? Gewoon goede isolatie en zorgen dat je genoeg eet om de kachel in je lijf te laten branden, maar daar gaat het toch een beetje mis. Kerkuilen hebben minder veren en dus een slechtere isolatie dan andere uilen die minder last van de kou lijken te hebben (zoals bijvoorbeeld de bosuil). Ook de grotendeels onbeveerde poten vormen een extra bron van warmteverlies; de belangrijkste reden waarom ze er in ieder geval eentje optrekken tijdens het rusten (allebei optrekken hebben ze ook even geprobeerd, maar daar zijn ze snel mee opgehouden😬 ).
Tja, dan moet je dus meer eten dan je concurrenten om in leven te blijven. Maar als de kou gecombineerd wordt met sneeuw komt er een nieuw probleem bij. De muizen die je zo hard nodig hebt om te overleven houden zich keurig verborgen onder het sneeuwdek. Die sneeuw isoleert lekker en ze kunnen nog steeds bij hun eten door tunneltjes tussen de sneeuw en het maaiveld te graven. Waar andere uilen nog wat kunnen variëren door bijvoorbeeld tijdelijk wat meer zangvogels te vangen, is de kerkuil eigenlijk volledig gespecialiseerd op het vangen van kleine knaagdieren.
Als je dat zo leest vraag je je toch af waarom ze dan zo noordelijk voorkomen zonder zich aan te passen, maar dat ligt toch iets complexer. Als alle dieren hetzelfde zouden doen zou de concurrentie zo groot worden dat ze het allemaal niet zouden overleven. Juist specialisatie geeft de mogelijkheid om naast elkaar te leven en allemaal een plekje in het systeem te krijgen. Door zijn specialisatie op muizen kan de kerkuil bijvoorbeeld maximaal profiteren van goede muizenjaren en leggen dan in 2 of soms zelfs 3 legsels 4-8 eieren en dat allemaal om de verliezen van de mindere jaren weer recht te trekken. Maar waarom de isolatie van de noordelijke kerkuilen niet wat meer aangepast is, is op dit moment nog niet echt duidelijk.
Hoe kwamen we hier nou ook al weer op? Oh ja, het begon met het trieste verlies van M zijn maatje (V0) en de zoektocht naar een nieuwe partner die hem tot nu toe flink bezighoudt (en ons ook !).Â
Zijn eerste poging (lees ook het vorige blog hierover), leek wat minder kans van slagen. V1 kwam wel een beetje al te blue en schuchter de kast in en leek niet echt opgewassen tegen M. Maar V2 dat was andere koek. Die kwam met veel bravoure de kast inzetten om tegen M te zeggen dat het tijd was om op te houden met treuren en de veren hebben de hele nacht in het rond gevlogen (zie ook deze prachtige clip). Alles leek te kloppen, maar een overzichtelijke relatie heeft zich sindsdien nog niet ontwikkeld. Is V nog in de buurt ? Geniet ze nog even van haar laatste vrije nachten ? Positief blijft dat M ook afgelopen nacht weer een muis in de kast heeft gelegd en die later weer opgehaald en weggebracht heeft, maar naar V of heeft hij zelf ergens zitten picknicken…. het blijft nog even spannend hier !
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..