Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

'Girl power' in de vogelwereld

Bernice Goffin | maandag 13 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 187x

Misschien heb je het wel voorbij horen komen in het nieuws: deze week was het, op 8 maart, internationale vrouwendag. Nog altijd is er veel ongelijkheid in de wereld, ook op dit vlak. Maar hoe zit dat eigenlijk met vogels? Zoals bijvoorbeeld onze kerkuil?
Foto Jelle de Jong

Traditioneel… Of toch niet?

Emancipatie en gelijkheid tussen geslachten blijft een belangrijk thema in onze wereld. Bij veel diersoorten zijn de rollen van verschillende geslachten wat vaster, minder onderhevig aan verandering. Neem nu onze uilen: hun rolverdeling lijkt zo op het eerste oog erg traditioneel. Vrouw blijft thuis en zorgt voor de kinderen, man zorgt voor brood (uuh… muizen) op de plank. Maar een belangrijk verschil met deze ‘traditionele’ rollenverdeling is dat bij veel uilen- en roofvogelsoorten de vrouwtjes toch echt de broek aanhebben in huis.

 

De broek aan

Onze vrouw kerkuil speelt bijvoorbeeld ook een belangrijke rol in de verdediging van het territorium. Bij onze Beleef de Lente vogelcollega’s de slechtvalken is het onderdanige gedrag van het mannetje naar het vrouwtje duidelijk te zien. Bij roofvogels en uilen worden de dames dan ook geholpen door hun vaak grotere omvang. Een extreem voorbeeld is de sperwer: vrouwtjes van deze soort zijn vaak tot wel twee keer zo zwaar als de mannetjes!

 

Waarom dat verschil in grootte?

De grootte van de vrouwtjes is niet voor niks. Het zijn toch vaak de dames die het meeste tijd doorbrengen op het nest terwijl vader op jacht is, en ze moet dan ook goed in staat zijn om in haar eentje het nest te verdedigen tegen vijanden. Bij soorten met extreme grootteverschillen, zoals de sperwer, hebben man en vrouw ook een andere prooikeuze. De kleine, wendbare man kiest vooral voor kleine zangvogels terwijl vrouw iets grotere vogels, tot de grootte van een duif, kan vangen. Man en vrouw kunnen zo samen een breder spectrum aan prooien vangen en concurreren weinig met elkaar.  

 

Iets om van te leren?

Bij onze Beleef de Lente soorten is er dus duidelijk veel sprake van ‘girl power’. Ook zijn er soorten waar de verstandshouding juist erg gelijk is tussen man en vrouw. Bijvoorbeeld bij de ooievaars: het nest wordt gezamenlijk verdedigd tegen rivalen, man en vrouw zitten allebei regelmatig op de eieren en de jongen worden door beiden verzorgd. Misschien dat wij mensen op dat gebied hier en daar nog wel iets kunnen leren van sommige vogelsoorten…

Foto Chris van Rijswijk

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs