Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Aan uilen geen gebrek hier

Mark Hessels | zondag 12 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 833x

Wie gedacht had alleen een paartje kerkuilen en hun eventuele kroost te volgen heeft al wel een paar verrassingen achter de rug. In deze uilenrijke omgeving zien we de ene na de andere vreemde uil op het toneel verschijnen.
spektakel in de hooiberg Bosuil

We hadden natuurlijk al vaak man en vrouw bosuil op de achtergrond gehoord en vorige week zelfs buurvrouw bosuil op bezoek bij de kast (zie ook het blog en clip 'spektakel in de hooiberg), maar de afgelopen tijd kregen we opeens ook twee keer een vreemde derde kerkuil op en naast de kast (zie clip 'Drie kerkuilen'. Wat is dat toch met al die uilen hier ?

 

EVEN WAT GETALLEN

In de direkte omgeving is de dichtheid van kerkuilen ongeveer 25 paartjes per 100 km2, dus in een stuk van 10 bij 10 km kom je gemiddeld zo’n 25 territoria tegen. Daarmee hoort het bij de meest dichtbezette gebieden in Europa.
De bosuilen doen er nog een schepje bovenop en zitten hier met een dichtheid van rond de 150 paartjes per 100 km2 en dat is daarmee zelfs een topgebied op Europees nivo.
Met zoveel uilen in je direkte omgeving zou het pas echt bijzonder zijn als je ze niet regelmatig tegenkwam. Een beetje hetzelfde als in centrum Amsterdam wonen en dan nooit iemand op straat tegenkomen.

 

EEN GOEDE BUUR IS BETER DAN EEN VERRE….ETC

Als je in dit mooie leefgebied wil wonen heb je als uil dus niet zoveel keus en zul je gewoon met je buren moeten leren leven. Ontmoetingen en confrontaties horen daar gewoon bij en zo lang de krachtverschillen niet te groot zijn zullen de meeste confrontaties voor beiden goed aflopen. Het is wel bijzonder dat wij, zeker met de recente ontwikkeling van camera’s, daar steeds vaker getuige van zijn.

 

NIKS AAN DE HAND DUS ?

Dus we kunnen met gerust hart gaan slapen ? Nou, ik heb nog niet alles verteld. Er zit in deze omgeving, naast ook nog de nodige steenuilen en ransuilen, ook een territorium van een oehoepaar. En als deze ooit besluiten om onze hooiberg eens te gaan onderzoeken dan gaan we een hele ander soort spektakel zien. Dat worden dan wel unieke beelden, maar ik vrees niet geschikt voor jeugdige en gevoelige kijkers….

Vreemde kerkuil op bezoek

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs