Het nut van braakballen pluize..
21.05.25 Het uitpluizen van braakballen is een belangrijke methode om de verspreiding van muiz..
Sommige gegevens die door deze provider worden verzameld, zijn bedoeld voor personalisatie en het meten van de effectiviteit van advertenties.
Sommige gegevens die door deze provider worden verzameld, zijn bedoeld voor personalisatie en het meten van de effectiviteit van advertenties.
Sommige gegevens die door deze provider worden verzameld, zijn bedoeld voor personalisatie en het meten van de effectiviteit van advertenties.
Door
Leo Daanen
Leo Daanen, STORK | dinsdag 9 juli 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1074x
Ja dat vliegbrevet hebben ze niet voor niets gehaald hé, als jij je rijbewijs hebt gehaald wil je ook auto rijden toch? Dus ja vliegen, vliegen en nog eens vliegen. Ervaring opdoen met starten, landen, maar zeker ook als ze in de weilanden lopen, hoe zoek ik naar voedsel. Pa en Ma achterna en daar leer je oh zoveel van. Maar vooral in het begin lopen ze Pa en Ma achterna, in de hoop dat die wat opbraken en dat gebeurt ook met enige regelmaat. En al doende leren ze zelf hoe ze aan eten moeten komen en ook water te drinken en badderen Hééérlijk.
De plaatselijke mensen gaan met regelmaat, nou ja regelmaat, elke dag nu naar de Henakker om te kijken wat ze uitspoken en ze te fotograferen en te filmen. Ze komen dan terug om hun belevenissen te uiten in het clubhuis. Dan is het Mihari, dan Joba en dan weer Kroeskarper. Mooi omschreven vond ik (maar ook vele clubhuis bewoners) het verhaaltje van Kroeskarper, ik citeer zijn verhaaltje nogmaals even hier:
Even bijkomen van allerlei indrukken: koeien zijn groot, water stroomt en komt niet uit de snavel, eten zit in en op de grond tussen het gras ; andere kleinere vogels zijn heeel vreemd. En dan is achter de rug van pa/ma toch een veilige plek, ook al is het maar een eend. Benieuwd of ze morgen wat rustiger zijn. Leuk verhaaltje hoor KK ;-)
De jonge ooievaars keren nog regelmatig terug op het nest hoor, maak je maar niet ongerust. Maar de tijden dat ze weg zij,n duren vaak steeds langer en dan zit je naar een leeg nest te kijken. Ja soms komt een kauw een takje pikken voor zijn eigen nest. Of enkele stadsduiven komen letterlijk en figuurlijk nog een graantje meepikken. Maar veelal zie je dus een leeg nest en sommige noemen het al het "legenestsyndroom".
In het clubhuis stelde men al voor dat ik erop moest gaan liggen, dan hadden ze i.p.v. een leeg nest, toch een knappe man in beeld ;-) Zo gezegd, zo gedaan, de hoogwerker besteld en dit even geregeld. Oh ja ik mocht niet zomaar op het nest gaan liggen, NEE Leo, in de zwembroek, zonnebrilleke op en met parasolleke. Nou ik heb mijn ligbed ook maar meegenomen want die takkenzooi ligt niet echt prettig, ohh ja en ook een biertje erbij gepakt. Achter het nest hangt een touw met een tas eraan en als ik mijn pilske op heb roep ik de ober van “de Kroon” (terrasje beneden) en ik krijg een nieuw pilske en dat hijs ik dan naar boven.
Ik moet zeggen het beviel mij prima en heb vijf pilskes op. Morgen weer denk ik haha !!
STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK
21.05.25 Het uitpluizen van braakballen is een belangrijke methode om de verspreiding van muiz..
21.05.25 De kuikens groeien gestaag door en zullen de aankomende weken een flinke metamorfose ..
Meld je aan voor Vogelnieuws en ontvang nieuws, inspiratie en tips over vogels. En blijf op de hoogte van beschermingsprojecten en evenementen.
Meld je aan