Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Een goed nest is het halve werk

Pieter van den Assem | dinsdag 24 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 877x

Na dagenlang gesjouwd te hebben met te grote takken, het nest opgedekt te hebben met wol en ander zacht materiaal en 5 eieren gelegd te hebben wordt het eens tijd dat vrouw kauw er eens goed voor gaat zitten, broeden dus!
Een kauw lekker aan het zonnen op het strand (Foto : Bastiaan van Gemert)

5 Licht blauwe parels

Vrouw kauw heeft tot nu toe 5 prachtige eieren gelegd, deze eieren zijn licht helder blauw met bruine stipjes en vlekjes. Het uitbroeden van een ei zal ongeveer 18 dagen duren, in deze broedperiode zal vrouw verzorgd worden door man kauw die ontbijtjes, snacks en avondeten zal bezorgen.

 

Meivakantie?

Nu zult u vast denken, wat hebben die broedende vogels het toch makkelijk, maar schijn bedriegt. Voor de broedende vogels is op het nest zitten een stressvolle periode. Ze moeten het nest en de eieren verzorgen, doordat de broedende vogels veelal stil zitten vallen ze makkelijk ten prooi aan parasieten. Vogels onderhouden hun verenkleed door bijvoorbeeld te badderen of lekker in de zon te bakken. Mijten en vlooien kunnen slecht tegen de warmte van de zon en zullen dus het hazenpad nemen. Vrouw kauw wordt zo nu en dan gevlooid door man kauw. Met regelmaat kan je de beestjes over het verenkleed zien kruipen van vrouw kauw, maar je moet wel goed kijken hoor! Ook kan het behoorlijk heet worden in een nestkast, vogels kunnen niet zweten, om af te koelen gaan vogels met hun bek open hijgen net als honden.

 

Bloedheet

Bijna elke broedende vogel, voornamelijk vrouwelijke vogels, krijgen in de broedperiode een zogenaamde broedplek. Een broedplek is een kale plek op de borst of buik waar veel bloedvaten bij elkaar komen. De broedplek is niet te zien doordat veren rondom de broedplek de kale plek verbergen. De broedplek wordt door de vele bloedvaten erg warm, deze warmte wordt gebruikt bij het uitbroeden van de eieren. In de winter zal deze broedplek weer bevederd raken, anders krijgen de kauwen het wel heel koud.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs