Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Zes ei is een paasei

Bernice Goffin | maandag 10 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 186x

Tja, met zo een lange legperiode komen we inmiddels om in de ei-blogs. Maar met Pasen kan ik er toch niet aan ontkomen om er nóg eentje te schrijven, zeker aangezien we een waar paaseitje hebben mogen verwelkomen!
De helderwitte eieren van de kerkuil. Foto Jelle de Jong.

In rust gelegd

Het was gisteren rustig in de chat bij Beleef de Lente. Vaste kijkers wisten dat eitje nummer zes inmiddels te verwachten was, maar Pasen en het lekkere weer riepen! Bovendien hielp het niet dat man kerkuil het grootste deel van de dag pontificaal voor vrouw zat. Dus lekker genieten van de dag en af en toe even checken of ei 6 er al is. En jawel: even na 8 uur ’s avonds konden we een paaseitje verwelkomen!

 

Maar waar zijn de kleurtjes?

Wel valt op dat het ei, en eigenlijk alle eieren van de kerkuil, niet echt in paasthema zijn. De paashaas lijkt ze te zijn vergeten met kleuren. Dat is zeker niet met alle eieren zo. Zie bijvoorbeeld de prachtig roodbruin gespikkelde eieren van de slechtvalk, of de blauwgroene eitjes van de merel. Dan lijken de witte eieren van de kerkuil (en trouwens ook de andere uilen) misschien saai. Waarom is de paashaas de uileneieren vergeten?

 

Kleuren met een reden

In de natuur gebeurt er weinig zonder reden. Gekleurde eieren hebben altijd een belangrijke functie. Vogels die hun eieren op kale grond leggen hebben vaak bruin of wit gespikkelde eieren, perfect gecamoufleerd op een bodem van kiezels of zand zodat ze niet opvallen voor roofdieren. De blauwe eitjes van sommige zangvogels als de merel zijn lastiger te verklaren, maar geven volgens huidige theorieën een indruk van de kwaliteit van het ei aan de ouders.

 

Goed zichtbaar?

En dan terug naar onze kerkuil en haar witte eieren. Kerkuilen, en de andere uilen die we hier op Beleef de Lente zien, zijn holenbroeders. De eieren zijn in de nestholte al goed verstopt tegen roofdieren en verdere camouflage is dan ook niet nodig. Bovendien zie je in een donkere holte toch vrij weinig van kleuren, dus zou het ook niet veel toevoegen. Sterker nog: er wordt ook geopperd dat helderwitte eieren dan juist handig zijn, want dat maakt de eieren in de donkere holte het meest zichtbaar voor de oudervogels, zodat ze er bijvoorbeeld niet per ongeluk opstappen. Onze kerkuilen mogen dan wel fenomenaal nachtzicht hebben, in de nestkast is het zelfs voor hen ’s nachts waarschijnlijk erg donker. Handig als je dan toch wat van je eieren kunt zien.

 

De paashaas

Deze theorieën zijn allemaal niet even makkelijk om sluitend te bewijzen, maar geven wel een idee van de redenen die de paashaas kan hebben gehad om de eitjes van de kerkuil juist níet in te kleuren. Beter dus voor de paashaas om zich met andere eieren bezig te houden. Voor de paaslunch liggen er nog genoeg gekleurde eitjes klaar. Vrolijk Pasen!

Foto Shutterstock

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs