Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Koolmees

Live

Tapuit

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Gemaakt door illustrator: Edwin Spoelstra

Door Anke Dijkhuis

Ze worden zo snel groot...

Anke Dijkhuis | vrijdag 9 mei 2025 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 57x

Na wat roerige dagen met een bezoek van een buizerd en poging tot moord van een kat is het rustig op het nest. Er wordt gevoerd, geslapen, gegroeid en gepoept.

Wist je dat net als bij mensen de neus en de oren doorgroeien, bij de merel de snavel blijft groeien? Het is niet een moderne versie van Pinokkio, het is echt waar. Bij de mannetje merel groeit de snavel door. Hoe ouder het mannetje is, hoe lamger de snavel. Zie je een merel met een roodachtige snavel, dan is dit een mannetjes merel op leeftijd. Bij het vrouwtje kleurt naarmate ze ouder wordt, van hoornkleurig naar gelig.

Wist je dat de merel (en ook andere vogels) een bijzondere manier van slapen hebben? Dat heet de unihemispheric slow-wave sleep (hemisferisch is een moeilijk woord voor hersenhelften), oftewel, vogels hebben twee hersenhelften welke ze apart van elkaar aan en uit kunnen zetten. De ene helft van de hersenen slaapt en de andere wakker. Zo kunnen ze dus altijd een oogje in het zeil houden.

Wist je dat een merel over een afstand van 30 kilometer ongeveer een uur doet?

Wist je dat een merel niet altijd een graag geziene gast is? Op bijvoorbeeld een kersen boomgaard kan de merel behoorlijk wat scahde veroorzaken wanneer hij alle kersen op eet, dit kan de oogts behoorlijk doen slinken.

Wist je dat merels in de stad meer wittere veren hebben dan de merels in de bossen? Dit omdat in de stad veel meer uitlaatgassen e.d. zijn welke dit ook veroorzaken. Dit heeft een Groningse onderzoeker aan de Rijksuniversiteit in Groningen ontdekt. Wat ook mee kan spelen is dat wanneer een merel wittere veren heeft en hij in het bos leeft, deze sneller opvalt voor roofvogels en dus sneller wordt opgegeten.

Tot zover wat weetjes over de merel! Hier nog een prachtig filmpje van de snelgroeiende jongen!

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs