Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Zangles

Sienna Obdeijn | donderdag 21 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 887x

De kuikens worden goed verzorgd door hun ouders en groeien hard. Voedsel is erg belangrijk bij het opgroeien van de kuikens, maar wat is er nog meer belangrijk?

In mijn vorige blog heb ik aandacht besteed aan zang en roepjes van vogels. Maar hoe leren vogels zingen, of kunnen ze het gewoon? Bij veel vogels is het een combi van aangeboren én aangeleerd gedrag.  

Klanken en geluiden 

Menselijke baby's kunnen allerlei geluidjes en klanken maken. Uiteindelijk vormen daaruit woorden en uit eindelijk complete zinnen. Welke woorden en welke taal het zal zijn, hangt af van de omgeving. De mogelijkheid tot het produceren van klanken is aangeboren, maar de taal is aangeleerd.  
Bij vogels werkt dit op een vergelijkbare manier. Het produceren van klanken is bij vogels aangeboren, hoe zij uiteindelijk gaan zingen is aangeleerd. Vogels leren zingen door de zang die zij in hun omgeving horen. De zang en roepjes van hun soortgenoten in de omgeving nemen zij langzaamaan over. In het begin zal dit niet vlekkeloos gaan, maar al doende leert men.  
 

Zangles

Zo zijn er in het verleden ook experimenten gedaan waarbij kuikens in gevangenschap opgroeiden, zonder zang van soortgenoten. Hieruit bleek dat de zang van de kuikens wel ontwikkeld, maar nooit zo goed zal klinken als van de soortgenoten in het wild. Hieruit cocluderen we dus dat de zang van vogels een combi is van aangeboren- en aangeleerd gedrag. Ook blijkt uit onderzoek dat het belangrijk is dat kuikens in de eerste weken van hun leven de zang van hun soortgenoten horen, ook al gaan sommigen pas veel later zelf zingen. We zien dus dat het geheugen hierbij een belangrijke rol speelt.  
 

Stadsvogels en plattelandsvogels

Ook is het zo, dat bij sommige vogelsoorten er verschillende dialecten bestaan. Zo zijn er vogelsoorten waarbij de soortgenoten in andere landen toch net een andere zang hebben. Daarnaast zingen vogels in steden over het algemeen hoger dan de soortgenoten op het platteland. Dit zou komen doordat de lage tonen veel worden overstemd door de verkeersgeluiden en daardoor vaak overstemd worden. Hoge tonen worden minder overstemt en daarmee hebben de vogels in de stad zich daarop aangepast.  


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs