Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto André Eijkenaar

Door Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland

Wordt vervolgd in 2020...

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | vrijdag 27 september 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1007x

Graag praat ik de kijkers van BdL bij over het verloop van dit bijzondere kerkuilennest van It Fryske Gea. Op het moment dat ik dit blog schrijf, verblijf ik in Falsterbo Zweden. Ook dit geeft voor mij aan hoe bijzonder deze editie van BdL is. Uiteraard hoop ik dat de kerkuil er weer bij is in 2020.
Foto André Eijkenaar

Tornnuggla (kerkuil)

Falsterbo ligt in de provincie Skåne. Als ik wat verder zoek, blijkt dat er in 2019 85 waarnemingen zijn geweest van een kerkuil. Weinig waarnemingen, het leert me meteen dat de kerkuil hier op de rode lijst staat met een CR-code en dat betekent hier in Zweden: Acuut bedreigd!

Oorzaken van de achteruitgang van de kerkuil in Zweden

De belangrijkste reden voor de achteruitgang van de kerkuil in Zweden is waarschijnlijk de ontwikkeling van de moderne landbouw in de richting van een veebedrijf, waarbij de koeien op stal staan met als gevolg dat er steeds minder natte en droge weilanden worden onderhouden. Dit heeft geresulteerd in minder plaatsen met goede jachtgebieden voor de kerkuil.

Dichte schuren

De kerkuil heeft een slecht vermogen om vetreserves op te bouwen, waardoor hij gevoelig is voor langdurige periodes van slecht en koud weer. Dit is de volgende verklaring waarom de kerkuil dringend behoefte heeft om in schuren te kunnen binnen komen, tenminste tijdens de winter. Maar de schuren zijn in verband met de vergaande mechanisatie helemaal gesloten.

Verstoringen

Verstoringen en, in het ergste geval, eierdieven (die zich hebben voorgedaan) vormen ook een bedreiging voor de zwakke Zweedse populatie, evenals een verhoogde sterfte door toegenomen wegverkeer.

Vergiftiging

Het consumeren van knaagdieren die rattengif hebben gegeten, is in dit gebied nog steeds een probleem. En het bestrijden van knaagdieren vermindert natuurlijk ook de voedselbasis voor de kerkuilen.

 

De koek is op

Dit is het laatste blog, editie 2019 voor de kerkuil van Beleef de Lente.

Namens de Stichting Kerkuilenwerkgroep Nederland aan een ieder die een bijdrage heeft geleverd in 2019 een diepe buiging en heel veel dank voor het mooie podium die de kerkuil dit seizoen heeft gehad!

 

Ook zo genoten van de kerkuilen op Beleef de Lente?
Sms BEDANKT naar 4333 en steun Vogelbescherming eenmalig met 3 euro.

 

 

Foto André Eijkenaar

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs