Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs
Kleine zilverreiger op Landje van Geijsel, Ouderkerk a/d Amstel, 14 mei 2017

Door Frank van Groen
vwg Amsterdam

Witte reigers

Frank van Groen | vrijdag 19 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 2597x

In de vorige blog heb ik ze al even genoemd, de vier soorten witte reigers die in Nederland voorkomen. In deze blog stel ik de twee soorten zilverreigers aan u voor, de grote en de kleine. Leuk is dat beide soorten de wind in de zeilen hebben. Als je goed kijkt zie je de verschillen.

Grote zilverreiger

Als vogelaar krijg ik vaak de vraag; “ik heb een witte reiger in het weiland gezien, wat is dat?” Grote kans dat het een grote zilverreiger was. De vogel is iets slanker dan de blauwe reiger, maar zeker niet kleiner. Meestal hebben ze een gele snavel en zwarte poten. In het broedseizoen kunnen grote zilverreigers echter ook een zwarte snavel hebben.

Vooral in de winter is de soort in grote delen van Nederland een gewone verschijning geworden. Misschien zijn ze in die tijd tegenwoordig hier en daar zelfs talrijker dan de blauwe reiger. Dat is niet altijd zo geweest.

Spectaculaire toename

Na het ontstaan van de Oostvaardersplassen dook er af en toe een enkele grote zilverreiger in het gebied op. Incidenteel werd ook gebroed. De vogels waren waarschijnlijk afkomstig uit de Neusiedlersee, een moerasgebied op de grens van Oostenrijk en Hongarije, destijds de dichtstbijzijnde broedplaats.

Na een verandering van peilbeheer is sinds de eeuwwisseling een grote kolonie ontstaan in de Oostvaardersplassen. In 2015 werd het aantal broedparen in Nederland op bijna 250 geschat. Naast de kolonie in de Oostvaardersplassen zijn er nu ook kleine vestigingen in Friesland, NW Overijssel en Zuid-Holland. Ook elders in Europa breidde de soort zich flink uit, zoals in Frankrijk.

Afhankelijk van de voedselomstandigheden kunnen tegenwoordig in de winter wel 4000 tot 6000 grote zilverreigers in ons land verblijven. Een flink deel van deze vogels broedt in Oost Europa. De winteraantallen worden nauwgezet gevolgd middels tellingen op slaapplaatsen.

Kleine zilverreiger

De kleine zilverreiger is fijner en ranker gebouwd dan de grote, en natuurlijk een stuk kleiner. Een hard kenmerk zijn de gele tenen. Deze zijn doorgaans niet zichtbaar bij foeragerende vogels. Bij het opvliegen vallen ze wel op. Kleine zilverreigers hebben een dunne zwarte snavel, maar let op; ook de grote zilverreiger kan een zwarte snavel hebben. De kleine is een sierlijke vogel die meer aan de kust is gebonden dan de grote. Leuk om te zien is wanneer een jagende vogel al dansend zijn prooi achtervolgt, bijvoorbeeld in een getijdegeul. De kleine zilverreiger kan minder goed tegen de kou dan de grote. Na een koude winter nemen de aantallen dan ook steevast af. De meeste kleine zilverreigers leven in het deltagebied. In het Waddengebied zijn ze vooralsnog een stuk zeldzamer.

Vroeger was de kleine zilverreiger, net als de grote, veel zeldzamer in ons land. Vanuit Zuid-Europa heeft de soort de afgelopen decennia de Atlantische kust van Frankrijk en ook Engeland gekoloniseerd. Nu is Nederland aan de beurt.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Blauwe reiger Alle Beleef de Lente blogs