De wereld achter de webcam
24.03.25 Het broeden gaat voorspoedig, M en V zeearend zijn zorgzaam en springen voorzichtig o..
Door
Joy de Vos
Joy de Vos | maandag 27 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 862x
Eigenlijk is ‘torenvalk’ wel een gekke naam voor een vogel die voornamelijk broedt in nestkasten of oude kraaiennesten, toch? Vroeger was dit anders; toen had bijna elke kerktoren wel een torenvalk. Vandaag de dag is dat niet meer mogelijk. De torens worden nu namelijk afgedicht om duivenoverlast tegen te gaan. Dit betekent helaas voor de torenvalken dat ze niet meer de rotsrichels en –spleten kunnen bewonen.
Jonge valken zijn nog niet de beste in het vangen van muizen. Daarom oefenen ze eerst met een andere prooidieren: torren en kevers! Al lopend proberen ze kleine kevers en torren te pakken. Als ze er één hebben spreiden ze hun vleugels uit om hun gevangen prooi af te schermen tegen mogelijke kapers. Gelukkig worden ze in die periode ook nog bijgevoerd door de meer ervaren ouders.
We kennen de torenvalk misschien als kenmerkende vogel van het open landschap in Nederland, maar ze zijn ook zeker in de stad te vinden! Ze leven alleen wel anders dan hun soortgenoten op het platteland. Muizen staan hoofdzakelijk op het menu, maar deze vang je niet op een marktplein. Daarom jagen torenvalken die in de stad wonen voornamelijk op rondscharrelende mussen. In de winter wachten ze juist de spreeuwen op die in de stad komen slapen. Slim wel!
24.03.25 Het broeden gaat voorspoedig, M en V zeearend zijn zorgzaam en springen voorzichtig o..
24.03.25 De spanning stijgt. De torenvalken zijn nog niet toe aan eileg en zijn nog regelmatig..
24.03.25 De kerkuil is zonder twijfel de mooiste uil van Nederland, en misschien van de wereld..