Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Wist je dat..

Joy de Vos | maandag 27 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 765x

Er gebeurt momenteel niet zo heel veel op het nest; mevrouw torenvalk zit braaf de kostbare eieren warm te houden en meneer torenvalk komt af en toe met een lekkere versnapering thuis. Dit betekent echter nog niet dat er niks over deze leuke vogels valt te vertellen natuurlijk!

Eigenlijk is ‘torenvalk’ wel een gekke naam voor een vogel die voornamelijk broedt in nestkasten of oude kraaiennesten, toch? Vroeger was dit anders; toen had bijna elke kerktoren wel een torenvalk. Vandaag de dag is dat niet meer mogelijk. De torens worden nu namelijk afgedicht om duivenoverlast tegen te gaan. Dit betekent helaas voor de torenvalken dat ze niet meer de rotsrichels en –spleten kunnen bewonen.

Tor(r)envalken

Jonge valken zijn nog niet de beste in het vangen van muizen. Daarom oefenen ze eerst met een andere prooidieren: torren en kevers! Al lopend proberen ze kleine kevers en torren te pakken. Als ze er één hebben spreiden ze hun vleugels uit om hun gevangen prooi af te schermen tegen mogelijke kapers. Gelukkig worden ze in die periode ook nog bijgevoerd door de meer ervaren ouders.

Ook in de steden

We kennen de torenvalk misschien als kenmerkende vogel van het open landschap in Nederland, maar ze zijn ook zeker in de stad te vinden! Ze leven alleen wel anders dan hun soortgenoten op het platteland. Muizen staan hoofdzakelijk op het menu, maar deze vang je niet op een marktplein. Daarom jagen torenvalken die in de stad wonen voornamelijk op rondscharrelende mussen. In de winter wachten ze juist de spreeuwen op die in de stad komen slapen. Slim wel!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs